講下日本80年代有幾強大

404 回覆
328 Like 14 Dislike
正解
咁都得
2018年日劇《禿鷹》就係講你依3個point
個個都話日本失落的十年廿年,但當去到日本時候你都仲係覺得日本嘅機場周邊環境一樣係咁先進咁靚時,就知根本就冇失落過。只係日本轉左玩法啫,而且日本未被支那超越之前都仲係全球第2 gdp好多年,就算係依家都好都仲係有第3位,你就明白根本就冇失落過,只係轉左玩法低調好多
20世紀初嘅日本連蘇俄都可以打得贏,重勁
廣場協議佔左好多因素.無啦啦所有人用美金計身家多左3倍.真係天降橫財.令到個個都可以紙醉金迷. 但好彩係當時都有唔小公司不停海外收購投資.結果做成而家國內公司靠國外養活怪現象
2. 重男輕女

連登仔應該興幸香港有咁多在職女性
如果真係變佢地最想要嘅男尊女卑
生產力-50睇下到時點死
而家日本好多地方仲停留係80年代
話廣場協議係好都on燃鳩.
咁好中國一早俾人民幣升三倍買爆外地資產喇.
一升值生產線外移係必然現象, 無實體經濟投入咪去左炒賣, 同美國而家一樣.
幅圖好人中之龍
簽完日本GDP都升左幾年
睇到呢個post諗到人中之龍 0 裡面嘅故事背景
紙醉金迷、拎張 1萬Yen 銀紙截的士
娛樂事業嘅高峰、夜總會、Disco、舞廳
但係所有嘢都係 Bubble 前嘅浪漫
唔係咁一面倒 你升值雖然影響出口 但變相你可以好平進口外國野 只要你好似德國咁做好自己本土產業 其實可以發展更好 但如果好似日本咁啲錢去哂炒賣 樓市股市 走去侵略式掃外國資產 呢啲錢始終係泡沫經濟既假錢 咁樣炒賣最後咪搞成咁
其實真係關哂Plaza Accord事咩?

當年德國馬克一樣有升值 但德國就冇乜事

反而因為當年日本央行 減息谷起左個泡沫 之後又加息篤穿佢
有,不過唔似中美貿易戰咁不斷各自反制,日本做左好多妥協
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞