英國公布最新數據 8個月內近9萬人申BNO 簽證

478 回覆
486 Like 7 Dislike
點解係用2003年分界?
北水乾晒啦
依家南水北調,滋潤下d 「同胞」
哎…唔記得加引號梳~
「祖國」
累計約 52,000 人是主申請人,約 36,900 人則是受養人。

52000人,即使每人拎10萬,都104億
但實際數字真係唔講得少
有5000人係賣樓過去,每層係600萬咁計,呢到都300億
所以分分鐘呢52000人拎左過千億去英國咁滯

難怪牙痛咁聲
你數口都幾精
52000x100000等於104億
純粹鳩估:
有3萬6千幾受養人,佢哋自己無錢或無能力搵錢工作,就靠主申請人,於是樓主就不自覺簡單處理將條數乘咗2得出104億呢條數。
打錯 sor
其實想打20萬
五毛又要開工抹黑BNO移民前景
揸住bno 依家人係澳洲
9萬梗係叫多啦只係八個月咋已經咁
但阿富汗人喺香港一定唔會走
搞乜
又話會審查
所以英國佬精啊
佢只係比visa啲人入嚟而唔係比pr啲人嚟
5年後如果佢覺得唔再需要咁多人咪求其借審批踢人走囉
返正錢cap夠人手到時可能又夠
啲人再冇利用價值又冇noise就唔需要再客氣
有啲人話唔直接比ilr係因為驚啲人做太空人
其實諗真啲就知呢個理由跟本講唔通
因為ilr其實都係有移民監要坐
唔合格既人,比咗佢地ilr都會收返
跟本英國咁做就係一個進可攻退可守既做法嚟
要錢要人就放人嚟
搵夠班人啲錢勞動力又夠甚至過盛就將人踢返走
真係點都佢贏哂
見到大陸出世用大陸護照申請
就直接ban啦
個把關太鬆
可能係因為2001年莊豐源案終院判左雙非子女有居港權
之後2003年開始開放自由行就有大量雙非人到香港生仔
生完之後又會成家上返去中國住
根本除左出生地之外同香港冇連繫

同埋唔好忘記呢D雙非人仔女喺香港或中國同中國人結婚
佢嘅配偶就會成為名義上嘅單非
就算雙非條隊落左閘佢地照樣落得黎生仔
應該dependent一定要係要永久居民
而家呀豬呀狗 唔係住香港都申請到
英國條線鬆到又話要通常居住地係香港
起碼你隔走左一班乜柒都無既人事
而家係1開10 無限咁上
如果係永久居民 頂多都係呢750萬入面
但係參與社運最活躍嘅年齡層遠遠小於2003 零三呢條界唔准確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞