「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我見到韓國果邊問左佢地個日本大使館點解德國同法國開返其他地方冇消息,個大使館既答覆係簽證簽發由各國大使館自行決定,要大使館提出同外務省商討
姐係我諗要睇香港大使館有冇心想出而唔係日本政府唔俾我地入
想出年去日本讀書, 但公司3 月尾先出bonus, 有無得同學校講走頭2星期堂
其實我當初都有估計類似係咁
始終本身WH算係一種兩地交流嘅安排
香港人去日本WH嘅同時,都有日本人嚟香港WH
姐係要香港放棄training先
加油
其實上年10月緩和既時候韓國同台灣11月都開返wh簽發
係得香港冇
我當時問大使館佢答我韓國同台灣批係人地既事
又話日本政府果邊唔俾wh入境
完全黑人問號
想報個d條link過曬期
過左30冇得WH
冇你地上面講既IT background
想日本永住最簡單既方法係咪讀書再搵工
讀master定讀語言學校好
定係經營簽證會好啲
讀Master再搵工
有咩科前景係好?係咪要讀返個IT master?
就算佢肯傾都肯定慢過人
睇佢次次緩和出資料都遲其他領事館幾日出消息就知
不過香港領事館班撚樣根本冇心同你搞wh
次次問佢都用嗰三篤屁耍走你
班撚樣似真係想拖到人地話觀光都入得先搞wh
認同
WH性質上同觀光差唔多
只係佢可以留得俾一般觀光耐啲咁解
問題唔係性質
係其他國家wh可以入
如果跟上面咁講要領事館同外務省傾
香港唔得就已經係香港領事館問題
wh香港而家先19年10月20年4月兩期人走唔到加埋3000人都冇
可能佢地覺得傾都廢事
等全面解封又可以唔洗傾做少樣野
反正都拖左咁耐
點樣喺日本搵it工 FT/PT 都可以
有冇類似日本版既JOBSDB求職網推介小弟

背景:人在日本讀緊語言學校 今年入大學啲試炒哂粉
想下年挑戰埋最後一次。喺香港做過幾年it infra,得張CCNP

心情:非常之頹
今日英國同新西蘭都開返...
其實wh喺外務省官網定義係同working visa並列長期居留唔係觀光
只係香港領事館係敢洗我地腦話同觀光差唔多
宜家係同一種visa唔同國家有差別待遇
我都覺其實香港領事館冇咩心
次次緩和人地台灣韓國公布快過香港都算
外務省既文件係得香港照copy link俾原文
台灣領事館會全部翻曬中文先post
同埋喺網上見到有人打過電話俾厚生省,外務省同法務部
3個政府部門既答覆係wh有日本責任人既話3月開始認可入境
唔知對香港領事館離講出wh簽喺邊方面有困難要商討
其實日本啲政府部門有冇得sd email問野
見佢地啲網好似全部都剩係得電話
如果可以email問
問完forward比香港領事館睇佢點答都好
我之前試過sd e-mail過俾外務省
話香港領事館因為收唔到指示所以唔做野
但佢地講到明唔一定覆
我諗等多個星期其他領事館開返曬禁上下
到時再問下香港領事館
話曬有日本wh既國家得20幾個
得香港唔開都好突兀
到時質問都大條道理d
你係咪sd去外務省個 御意見・御感想 入面個email
因為我見佢到寫入國visa相關佢叫打去問外国人在留支援センター
係啊
我sd過去外務省同首相官邸
想問有冇人知宜家簽證中心仲有冇得walk-in上網book要幾個禮拜後先有位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞