「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
啱,與其心急留學讀d冇咩用既野(真正商業用既同學既落差太大
倒不如係香港準備下增值下自己(練下日文,整備cv同appeal point)
如果自己做緊果行第日日本都活用到,可以諗定點整好張cv, 或者check定有咩求職網第日一去到日本就搵
有cs degree再做好面試對策最理想
冇cs degree有新卒牌都ok有機
冇cs degree 冇新卒牌,就要做好多對策,有profolio,coding practice 都做足對策,都有d機
咩都冇就得黑心公司揀

不過當然最重要睇你對依行有冇興趣
冇cs degree 冇新卒牌
希望呢幾年返日資嘅經驗寫落CV有用
有日本人同事0經驗,30後半入行,依個case要做好盛大既portfolio,面試對策諗好哂成個story, aim日本既SI/派遣企業,都叫入到行而家仲幾成功

不過例子好少,而家又越嚟越嚴,睇你幾大覺悟
唔計IT, 最低要求起碼個人要係日本先
係 呢個真
我都係咁話
呢個時勢就算公司有興趣請你
要搞簽證都唔知幾耐先過到去
最後都係請返個喺日本嘅人好過
我上次攪技國人煩到PK
應該就算冇武肺 佢地都想你起國內
所以我覺得WH係一個唔錯嘅選擇
有公司請你可以即刻返工之餘,同時係日本搞埋working visa
不過睇嚟WH有排先開返啦
未去日本嘅 想問下日本對你嘅吸引係咩?扣晒所有缺點都大過英加?
咁台灣唔會啱啲咩?
我覺得台灣風景無日本咁靚,嘢食都唔及日本,考慮埋地緣政治都係日本適合
如果30歲,5年經驗,有cs degree
去日本做IT狗有冇運行

同埋想問下"而家又越嚟越嚴"係咩意思
有,好好準備的話有機

而家越嚟越嚴係以前對冇經驗中途轉行既人嚟講寬容d ,見你自己有心整portfolio, present 好都比機會會你

而家太多bootcamp, 質素參差,如果唔會portfolio整到好驚為天人都唔理你(有新卒牌除外)
去日本搵工 你依家起香港考一次TOEIC先
唔少工要你用TOEIC證明英文能力
Code狗的話 溫熟下 d 基本知識

例如Java
Collection入面 唔同set同唔同list之後有咩分別
溫熟d Big O notation
解釋埋點解呢個set 呢個list 係出呢個 O notation

一定考algorithms

解釋下點解要用iterator
解釋下REST API

之後一定考最基本基本基本基本既知識
Private Protected Public 有咩分別
隨時仲扮弱智仔 特登話你解釋錯拋你浪頭
我都打算去考
見日本人成日講睇TOEIC幾分
係 雖然有D人話考完唔代表D咩野 唔代表英文勁 etc
但係一上doda Bizreach就會見到唔少工都會要求你有TOEIC分
就算你當時手頭冇 你好彩入到去做 都會叫你之後考返TOEIC even佢地請左位日本人
所以考定冇衰
中途應該唔只問依個水平既野?

操code就leetcode死做就冇錯

不過最重要都係check番間公司睇下有咩對策,出名果d通常寫哂出嚟

Big Tech就按番cracking coding interview
>> 中途應該唔只問依個水平既野?
當然唔止 但係呢D野有人唔識答

>> 操code就leetcode死做就冇錯
佢地D 筆Test 除左考code
有時會叫你寫文章 解釋下點設計API
解釋下點整一個Twitter 網絡 有幾多部Server要用 etc

>> 不過最重要都係check番間公司睇下有咩對策,出名果d通常寫哂出嚟
講得好
睇下聽日出黎講乜
想話我考980/990基本上apply咩都最少有1st in
考好啲真係有用
起碼多個機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞