「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
係咪剩係考Listening & Reading就夠?
使唔使特別操練習架?
報大學嗰時冇考toeic但考咗toefl
有冇人兩樣都考過,覺得邊個易啲
係啊 真係外資會另外test英文
我就無
不過如果本身唔習慣睇英文就可以睇下考試書囉
唔該晒絲打我見日本人好似唔係好知IELTS係咩
日本人考toeic toefl多
有D公司 有多幾分見識既 咪知咩係IELTS
但係搏唔過佢地咁醒 安安全全考張TOEIC好d
3月開關了
Any news out?
遊客外乜都得
而家日本人又屌爆點解第三針咁遲未有得打
有第3針打 不過要打完第2針半年之後先比你打第3針
就係屌緊已經過晒半年都未有得打
舊年7-8-9月日日 100萬咁上 話咁快就半年
其實隔9個月打仲好 不過日本今日仲要死最多人 你又黎宣布開放國境幫外國人先 國民梗係屌鳩你
我覺得未必,大家了解到omicron係咩一回事,今次我身邊都唔少日本人support開番,好過繼續承擔鎖國既成本,不過話判斷得太慢
個人覺得依家好多有關武肺既問題 都源於佢地最初頂硬上攪奧運
不過佢地主動話唔攪就要賠錢 只能講唔好彩
搞奧運之前都其實一直比人鬧,加上經濟越嚟越差,係唔係都會鬧
比起奧運,最離譜係果陣d老野收政治献金,格硬搞GoToEat, 搞到大爆發左幾次
奧運結果論嚟講係賭贏左,加上菅幫手食左食貓,我覺得而家d人都唔算太有民怨
等24號比公司炒完 睇下睇報名先
念多左
同啲支那人念香港無左佢地黎香港消費就會死一樣
係有難涯過既日子 但過左好撚耐啦
你見係有店執呀 證明個啲店原本就唔係為左serve 本地客

真心serve 本地客既地方一撚早正常運作啦
Wh基本上計旅遊簽
你以為啫
日本呢個國度,一早已經做到內循環,係隔離個鎖胃大割抄
咁我又唔係話成個日本收皮既 每個國家一定有行業係只係服務外國人 問題係有幾多 似得香港咁就大獲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞