「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
返咩工而家
日經又話開始放business同留學生
祝大家好運
新人留名
見到樓上有巴打講洗牙/補牙,想講日本每次補牙淨係會補一隻
之前有幾隻蛀牙都要分幾次去,醫生嗰無得一次過補
不過真係平過香港好多,一隻牙先1200yen左右
我仲要抆埋智慧齒,喺香港問過牙醫要成皮野,日本抆咗兩隻住埋醫院,落樓都唔洗4000蚊港錢

不過其實保險都係每個月人工扣,所以。。。
集氣!

嘩 如果真睇黎大解放
就算到時番香港要隔離都好 比我入境就得
番香港隔離有咩所謂 最緊要有得去
都係保持車速先
一陣希望愈大失望愈大
呢個真…
businsss同留學應該真 其他就隨時轉
Working holiday計唔計
x2
wh應該都有排,諗住準備定留學
2020尾申請仲未有結果都唔知仲要等幾耐
仆街疫情打亂晒計劃
想問巴打絲打今年ugrad 雖然未學過日文但如果想去日本嗰邊留學嘅話應該揀語言學校定大學master好
等咗年幾兩年已經麻木咗
不過今年比起上年感覺有機啲
希望我唔會立Flag啦
大學master你會讀邊科?
一日10萬都無緊急狀態
大家都知再緊急開番又爆
等埋佢國產隻藥大量生產試行睇下點好過
鎖國係唔知果陣omicron既嚴重性
而家確認左Omicron 重病化低,加上感染力太高,鎖左國都唔係太大幫助,但長期鎖國影響大,所以効果対費用低

以上既結論係逐步開放,試下點,一有問題再封番

用番一般日本企業思考方式,其實日本既應對流程好易理解 檢討時間長,風險低,logical decision no surprise

不過旅遊visa開放priority 低過內需回復,我估快極都要等打完三針,gototravel再開後,起碼下年先有機會
政治野 唔駛諗到咁複雜

大家wait & see
好簡單啫
計埋政治野就深,旅遊業政治献金特別多,有機會好似以前咁係wrong timing 亂開goto或格硬全面開關
我諗澳洲以打兩針為條件全面開關
對日本嚟講都算係幾好嘅參考
我覺得最終一定係咁,不過日本檢討時間長又唔鐘意take 風險,所以一步步嚟有排拖
應該拖唔到嫁啦 除左旅遊業 日本唔少野都靠外國客
佢再唔開就真係收得皮
好多人都開始準備4月入國讀書了希望大家順利入境。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞