「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔洗賠巨額<<
安倍果屆既濕9安倍口罩同未受控下GoToTravel <<
咁你都冇講錯既
不過日本個入國防疫能力真心唔夠,有資源能力起碼好似香港咁隔幾個禮拜既話,有限度新規入國都開到,唔洗好似而家咁全ban。d酒店又唔洗荒廢可以賺一筆其實win-win。

另外由一開始一直都比人話入國既人隔得唔好,好易交叉感染,而家都比人鬧左好耐但都冇點改善過

真心同隻毒打持久戰,變得一次就總會有第二次,冇咩可能長期鎖國戰略。短期就話冇計。
其實佢買起啲酒店房拎嚟隔離真係無得諗?前幾日停止國際線預約同埋強制隔離啲房差唔多爆晒就睇到佢啲kneejerk reaction 真係搞得屎淋尿瀨

但衰在啲日本人真係支持先慘
我覺得準備好個體制,資源同程序既話有機會可行
不過目前為止日本未試過成功清到零,而今次應對新種係打算清零,所以可能等今次人少少睇下work唔work先再諗外國人入境隔離點搞
最驚日本又好似之前咁短視,諗住封番幾個月就可以回復以前咁,咁既話睇怕未來好多年都係封下開下咁無限loop
又想清零係咪諗多咗

睇返澳州都清零失敗,我真係唔覺得佢啲半桶水嘅水際對策會work囉

同埋佢啲疫苗接種率都高,咁就算入咗去都應該無咩好驚嘅
講到新種疫苗可能唔太work嘛
其實日本依家都癲癲地架啦
行番哂舊路想鎖國,完全零開放
係差在行到幾極端
想問下係咪即刻要辭職係依到上zoom
番工照上zoom
有咩不滿開咪屌柒佢老母,迫俾正價上zoom

上堂老師叫我答問題我直接屌柒佢
うるさい!馬鹿野郎!
我係轉咗翻兼職
兩年前乜都未有就唔鎖
宜家乜都有就反而鎖

上twitter見有個日本人話佢老婆同bb喺外國
佢老婆個visa就到期 佢地個初生bb有coe但就唔批visa
佢老婆要入國黎續visa 但冇理由dum低個bb自己翻日本
垃圾武肺
京都啲巴士
京都啲天氣
出襯去玩都落雨
咁岩依排姐,前排都好好天
巴士黎左咁耐淨係坐過兩次
但周末人太多唔想出去

巴士一日券好好用 同埋真係點對點
但完全唔準時
已經想像唔到遊客時期係點...
我都好怕多人
放心 我諗到你哋搬都未有外國遊客
遊客分分鐘過多1年先入到境
本身屋企人plan緊2023年遊客入境嚟
而家希望緊隻オミクロ發現係小兒科,先就有機會如期
日日叫春
lm
巴打仲繼續等日本?
原來留學生都有得免稅架
不過又比人玩爛左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞