「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
2020 1期
WH 係咪仲未得
等緊COE
開關突然過頭, 仲未揾住邊好
搵d短期住左先 而家大把呢d weekly
4月入學既人諗住幾時去?
佢真係睬你有味
立即
一定過
已經等到過咗疊埋心水直接搵工過去算
有冇電話卡推介?
Mobal好唔好? 10GB 3280 yen
有無邊間收海外信用卡
唔知喎,但就算有都應該好少
大部分都係要日本信用卡先得
IIJMIO 收香港信用卡
我IIJMIO 個plan係20GB 2,068 yen
不過佢国内通話料係11円/30秒
如果你唔諗住打電話 剩係上連登玩手機GAME都唔錯
但係好似我咁 之前一搵工 > 成日打電話就會feel到好和味
所以我用楽天
學生恩物
同埋用楽天カード嚟交錢又可以儲points
講起
早排楽天カード唔出卡比我 過多幾個月我再試 頂佢
有冇D一落機就可以即刻拎到既電話卡?
無電話number好似好多野都申請唔到
申請住jp smart sim先囉,我嗰時都係咁
雖然係050 no.但起馬做到哂基本嘢先
等住咗一排定咗落嚟啦先再轉
https://jpsmart.net/ja
我嗰時申請楽天カードアカデミー,淨係填個人資料/銀行戶口/學校名/幾時畢業嗰啲,3個字唔洗就send email比我話搞掂過咗審查,收卡嗰時連本人確認都唔洗
價錢同Mobal差唔多
再望下先
我早知我仲係學生個時申左佢仲好 佢可能見我入社冇耐 > 覺得我未留夠日本夠耐 掛? 嬲死我
反而我直接去JCB本社申請佢張卡就真係3個字唔洗就send emai
Sim card:
用緊格安sim(line mobile) around 1000 yen ,不過得3GB
質素真心冇分別

Credit card:
樂天係最正路既選擇,之後用樂天經濟圈草到好多point
而家用緊line出既credit card, 2%回贈但遲d可能冇
另外用緊仲有Recruit card就1.2%,屬docomo經濟圈
幾耐批冇點留意
我就係用緊UQMoblie,可以用香港信用卡比錢。
價錢,速度,質素都唔錯,推介。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞