「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
辛苦曬
雖然有排都唔知幾時開關 純粹想問一問
讀語言學校住宿舍 應該用咩嚟衡量 租金呎數就一定會睇
最主要係有啲會包食 同唔包食 包食嘅可能貴一千蚊港紙 應該點揀 啲嘢食係劣食定點 有時可能返pt time 會唔會都無乜機會真係去食佢嗰啲

同埋想問埋專門學校嘅宿舍同語言學校嗰啲會唔會有咩分別 因為見宿舍租金上比出面租屋係貴啲 thank you
札幌社畜表示日日比靜電電到仆街
已經一日荼3次cream
自己意見,如果有得簡就唔好簡住宿舍,
除非資金上有困難,或者你學校係郊區,位於唔就腳既地方。
否則係市區大把樓盤選擇。

以我學校為例,基本上全部學生都係自己出面住,
有D會選擇大型Sharehouse,但大部分都係自己一個人租單位住。

同埋老實講日本咁多好野食,咁多好既餐廳,
緊係日日出去自己試唔同既餐廳
巴打覺得札幌邊區最好住?
純粹想參考下,學下野
多謝你嘅意見 如果第一次應該點揀 用咩網去睇 去之前應該要租定? 定係住airbnb 之類先 之後慢慢揀 ?如果自己租屋有太多嘢唔識搞 想問係有咩要注意 應該係直接搵中介公司搞?
自己租單位有諗頭好多
利申東京 1R 13㎡ 65,000一個月包水費包上網 初入住比3個月 之後非死約 提早一個月通知就可以走人
suumo,home's,athome
*一定要tick留學生可(如果有)/保證人不要
依三個網夠哂,其實之前都有分享過,但可能你要爬一爬文
出發前一個月睇就得,太早睇無意思,到時都唔同哂,
一般就落地先慢慢睇樓,可以住住酒店/airbnb/宿舍先,
睇岩樓盤先租同搬。

否則如果好似我咁急,就係香港時搵仲介幫簽約,交埋租,
一落地立即入住。
東京真係好貴
我租住平岸果頭 無車人士暫時都算生活便利
都好近市中心,應該唔錯
諗起前排去札幌玩,第一日就仆制冼左落地
揸3次邊夠 我臨訓前厚塗凡士林啲手指都仲係會甩皮
重點係今年已經算濕
想問係咩區?
你哋租屋係全日文同佢哋溝通?
我見佢哋D website完全冇英文版面
準備緊去札幌
到時多多指教
葛飾
可以3個月短租咁正?
因為佢專比留學生租
我趁依家冇咩人入境就住耐多些少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞