「日本WH工作假期/留學/生活討論」 (6)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
係,我自己預計起碼去到年尾先會有明顯嘅起色
甚至如果日本仔再檢討落去就去到下年
等WH嘅同時都有考慮過會唔會報master
但好似唔平,而且都唔知搵咩科好
bachelor讀左咩
有冇咩it/data有關既Master報,難唔難報
我成日水人入日本做it, 可以順利嚟定居到既機會最高
Bachelor讀社科

我都係諗到如果唔係呢啲實用嘢
搵Master嚟讀好似倒錢落海咁
所以繼續喺度等WH
其實會唔會我而家報語言學校仲快過WF
WH先岩
我覺得會
始終佢排priority擺比較前都係留學/商業
WH本質上同旅行觀光差唔多應該比較後
利申鳩估
你講得岩呀
所以而家開始等緊語言學校,我年紀大等唔到咁耐
又打錯字睇緊語音學校
啱,留學讀日文本質同WH分別唔大
但留學有唔少之後出嚟既技術人材,所以一定留學priority 高d
如果係咁等WH好過
我有fd係IT狗,打算去外國發展
最近直頭有獵頭公司俾日本IT公司offer佢
但可惜佢對日本唔係咁大興趣
日本冇興趣冇計
依排有經驗既人係日本做IT好吃香,不過當然同美國比offer係差一段距離

當年水泡科人工低workload大既it,估唔到會變成今日咁
時代唔同咗
而家IT狗非常有價值,個個都爭住搶IT人才
我7-8年前入行果陣,講緊it工要同印度中國既廉價勞力搶,但結果而家不跌反升

日本既話再加上d人唔識英文難outsource, 本身理科出身少識it既人又少,越搶越高得嚟,又容易remote work同接副業。連日本職場文化問題都因為it業年輕環境解決埋, 真心好無敵 唔知個bubble可以維持幾耐
重點起碼人地知IT狗價值係邊 點撚似香港班垃圾有事搵你冇事踢你
香港唔清楚,太耐冇係香港,走果陣感覺除左金融crypto外其它都食食地屎
即使外資既香港分部都當你平價勞工咁用
可能揀商科
好奇一問,本身日文有考咗N1
但唔係太擅長商業日文
會唔會有言語學校專讀呢類嘢可以報到留學簽證?
見過有語言學校係有optional class for business conversation
如果本身讀個科唔係專科,又冇乜出路既,
可能係日本讀多個Bachelor仲好(有時間有錢既話
以前公司有幫我報過,實用性嚟講其實商業日文冇咩用…

借d咦報留學簽證另計(但如果係咁倒不如wh,然後想long stay就再爭取時間搵工好過
同意
我本身計劃係WH入到去日本之後
當俾一個月時間自己安定落嚟跟住就搵工
只係武肺搞到有排都入唔到去
而家唯有返住工儲住錢等
0經驗去日本搵唔搵到IT工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞