Pixar彼思Top 3電影 大家會點排?

606 回覆
594 Like 83 Dislike
正常細個睇toy story 既人 到第4集都係廿幾歲 咁快就有共鳴
WALL-E (仲有eason版mv)
Inside Out
怪獸公司
Coco 音樂 + 親情
Monster Inc. 題材特別 角色得意
Wall e 每一細節都令人反思
得細路先睇toy story咩
唔明點解個個咁鍾意Inside Out
角色唔靚 故事單一 冇乜高潮位
係咪比較小朋友向?
個人完全冇共鳴
反而覺得Soul 更好
點解呢到咁推soul
我覺得好一般,太淺白,
個msg無其他個啲咁有深度,
抱住有好大深度入場,
有少少失望

反而
up
coco

真心deep and meaningful
因為佢仲係廿幾歳嘅細路,就以為人人都同佢一樣
你講完我更加覺得soul太淺白,

個msg好似啊媽係女人咁

Inside out個啲就真係叫層次
Agree,啲人可能覺得佢夠淺白掛,

有讀過/做開心理related嘅,
就覺得人生意義就算唔洗去比人定義,
都可以有好多層次去感受
coco個老豆
臨尾碌個波又藍又黃嗰幕,生命有過經歷嘅都會睇到眼濕濕深有體會
3>1>>>>>>>2
我覺得第4集主要問題係巴斯變左傻仔
frozen係disney
u are not alone sis, 邊幕最觸動妳? 我係阿伯後段睇完本野最後一頁,決定斷舍離嗰幕
反而覺得Souls吹大左
問題係隻小叉好撚煩
Wall e top-1,真係好撚神,仲要無對白
之後就soul and inside out
Wall E
Toy Story 1

Up 個頭好好, 去到中間遇到壞人開始麻麻地
第一次睇頭10分鐘果段狂喊
要Ex 呵我可惜佢已經唔係我身邊
Helen
但對我嚟講個程度已經夠晒,佢可能講緊阿媽係女人道理,但現實好多人唔認同呢種道理,或者會係勞碌中漸漸遺忘。而生命教育呢類題材真係好難掌握,佢以一個合家歡動畫形式去呈現,細路仔只要經大人指導下都會可以進一步get到套戲入面嘅各種訊息。有時唔駛搞到話真係哲學書程度,簡單道理,但說服到唔到階層嘅人,喚醒各自心底一啲感動,已經ok (仲要都唔係咁易達標)當然部份觀眾,期望喺呢類題材中可以睇到更深更延展性嘅嘢,係可能嘅
好鐘意肥物角色,呢隻肥蟲,up肥仔仲有阿愁
其實都好撚難揀

套套你唔同年紀/時段睇都會有唔同感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞