Pixar彼思Top 3電影 大家會點排?

606 回覆
594 Like 83 Dislike
yes
本身以為超inside out, 但
Coco
沖天救兵
soul
UP
反而SOUL 最好
用人生意義做主題,都可以做到咁淺白咁有趣。有咩同類戲做到?

當中入ZONE 同LOST SOUL嘅比喻做得好好
toy story 1真係永遠嘅第一,勁多horror致敬勁敢玩,完美嘅pacing,完美嘅screenplay(搞笑恐怖溫馨收放自如)
依家嘅pixar係冇可能再做番咁嘅風格
其他只可以爭第二
1. Inside Out
2. Up
3. Monsters, Inc.

頭兩套都喊到咩咁, 唔係嚎哭而係慢慢盈框keep 住抹個種
可惜仲未睇過Coco, 呢類post 都幾經常見到有人講Coco
Soul
Coco
Inside out
因為佢裡面有一幕太觸動到我個人閱歷。
哭咗。

但我忘了仲有Frozen
唔係好完全明你想表達咩,試圖理解後,亦暫時可以話唔太同意你觀點
但係我覺得睇戲就係咁,幾多人讚或幾多人彈都好,撇開別人意見,自己覺得喺裡面得到想要/有用嘅訊息其實已經OK
我係認為佢有限篇幅層遞式表達到有意義訊息,而呢樣嘢係好多影片做唔到,基本上佢做到娛樂性+意義兼有
但如果你睇落覺得到唔到你心目中標準,咁佢對你而言就係爛片。但喺我心目中佢係好好,我唔係話人云亦云,係真係自己睇完之後嘅真實感受
而你所講大把漫畫講友情,咁冇得咁比,唔可以話呢首情歌好聽呀,吓,大把歌講愛情啦,咁樣嚟去比
生命教育嚟講佢做得幾好,易懂、正向,但get到幾多,同認唔認同佢戲中所傳達嘅訊息,係的確人人標準唔同
Wall e
Inside out
仲有Frozen

老豆老母同社會要你抑壓自己收埋自己
要成為社會期望你成為嘅人

佢唱:I don’t care what they are going to say
Let the storm rage on

當佢再次發覺自己嘅能力
不單止影響到四圍嘅人對佢嘅觀感
甚至佢認為佢妹細個果陣係比佢嘅能力害到
開始認定自己唔會比大眾接受果陣
佢唱:
I’m such a fool I can’t be free.
No escape from the storm inside of me.
Can’t control the curse.

我喊到收唔到聲
Wall E
Coco
Soul

3套都好衝擊思想
Soul 故事上麻麻 但覺得佢意義上講得好好
人生要自己感受火花
可能Pixel想食返同一代觀眾
wall e
coco
zootopia(講笑)
私心係onward 但應該係incredibles/ up
點解咁多人會排wall e top 1? 認真問
我覺得唔係喊戲大哂
我會推各方面並重嘅Inside out
Let it go
正囉
第一套幾勁,跟住玩到變煩膠片
冇人係 coco, up, luca?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞