計劃進修PhD/Research討論區(23) Research Community

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
想報PhD, 但一嚟成績唔標青, 二嚟又冇paper, 唉

巴打你咩field, social sci既過未PhD好少有paper 搵RA工可以補成續

點講呢... between science 同 engineering

所以想先搵RA做吓先

aim 歐洲掛, 美帝太睇UG成績

始終除咗research proposal我都交唔到乜好嘢出嚟申請

(p.s. 想做嗰行請PhD多, 唔係academia)

覺得自己都係失敗多,唔知報唔報好

突發 媽呀 個supervisor覆左cold email 佢下星期香港有conference話可以見我
突發 媽呀 個supervisor覆左cold email 佢下星期香港有conference話可以見我

佢咩U?你極想跟佢?係就開始狂J佢papers

哇屌 拜一拜

佢咩U?你極想跟佢?係就開始狂J佢papers

當時第一封cold email就咁講research interest
第二封我就睇左佢大約一半同重點既paper 寫左兩個research proposal send比佢
跟住就有reply了
媽呀 我淨係cold email左佢一個 因為淨係想跟佢 我諗住冇reply就下年再算
不過佢係你地睇唔起澳洲 melb u
屌你老尾 我唔記得加密

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞