計劃進修PhD/Research討論區(23) Research Community

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
Hi 呢到有冇soci 巴絲

算係啦 唔係純soci
諗住PhD(如果有機)讀soci
就係追左咁耐 好似唔覺

https://en.wikipedia.org/wiki/Hausdorff_distance
拋下磚先

你想引啲咩過嚟

我個field間唔中就用 睇下有咩故仔講

係一樣幾有用嘅嘢,不過我唔知可以吹啲乜

係咪多數compare shape/topology?

shape勉強得,topology唔得

咁實際係有咩用 搵shifting distance?

算係啦 唔係純soci
就係追左咁耐 好似唔覺

UG 搭埋poli 同social policy 咁讀..
巴打文科讀咩?

算係啦 唔係純soci
就係追左咁耐 好似唔覺

巴打文科讀咩?

你想引啲咩過嚟

數學上基本上都係想講一個sequence ofsets converges去另一個set先用
如果冇個distance,好難定義convergence,基本上唯一可以做嘅嘢就係睇啲sets嘅characteristic functions再睇佢哋係咪convergent,但依個通常非常難verify
Hausdorff distance畀咗個簡單啲嘅渠道嚟驗證

算係啦 唔係純soci
就係追左咁耐 好似唔覺

巴打文科讀咩?

我無咁多位巴打咁勁架..仲係在學階段
對好多理論野都一知半解
巴打有冇研究subculture 既lang
我個人有啲興趣

算係啦 唔係純soci
就係追左咁耐 好似唔覺

巴打文科讀咩?

對好多理論野都一知半解
我個人有啲興趣

算係啦 唔係純soci
就係追左咁耐 好似唔覺

巴打文科讀咩?

對好多理論野都一知半解
我個人有啲興趣

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

巴打文科讀咩?

對好多理論野都一知半解
我個人有啲興趣

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

連登無真絲

巴打文科讀咩?

對好多理論野都一知半解
我個人有啲興趣

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

連登無真絲

數學上基本上都係想講一個sequence ofsets converges去另一個set先用
如果冇個distance,好難定義convergence,基本上唯一可以做嘅嘢就係睇啲sets嘅characteristic functions再睇佢哋係咪convergent,但依個通常非常難verify
Hausdorff distance畀咗個簡單啲嘅渠道嚟驗證

Looks funny 搵到proteomics有野玩 genomics感覺上都可以一戰

巴打文科讀咩?

對好多理論野都一知半解
我個人有啲興趣

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

連登無真絲

可以喺度多啲講下自己嗰科嘅嘢,等大家一齊學,應該唔會冇人冇興趣

我都係想跟巴絲們學下野
我自己本身有興趣gender 同政治野
同鐘意做qualitative 既議題

巴打文科讀咩?

對好多理論野都一知半解
我個人有啲興趣

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

對好多理論野都一知半解
我個人有啲興趣

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

連登無真絲

可以喺度多啲講下自己嗰科嘅嘢,等大家一齊學,應該唔會冇人冇興趣

我都係想跟巴絲們學下野

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

連登無真絲

我都係想跟巴絲們學下野

有冇覺得無聊
巴打本科係乜

Empirical Bayes means you estimate the prior (hyperparameters) by frequentist approach - and ignore the uncertainty of hyperparameters. That's why some consider it as "not pure" - you are basically cheating since you say we care about the distribution of parameters but not the distribution of hyperparameters.

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

連登無真絲

我都係想跟巴絲們學下野

有冇覺得無聊
巴打本科係乜

加左 我係絲btw
感覺上連登應該無同好

連登無真絲

我都係想跟巴絲們學下野

有冇覺得無聊
巴打本科係乜

連登無真絲

我都係想跟巴絲們學下野

有冇覺得無聊
巴打本科係乜

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞