【移民荷蘭】有postgrad學歷可以去荷蘭搵工

299 回覆
81 Like 3 Dislike
但係荷蘭人唔太識英文 唔知點生活

你留意下英超各國球員
荷蘭佬英文算係最top個group
你search下雲佩斯, Van Nisteelrooy嘅interview就知
嘩,好彩咁岩比我睇到呢個topic
我女朋友係NBC,佢係荷蘭,我係香港,而家long d 緊,而家正係度煩緊將來點算

我上星期過左歐洲搵佢,感覺荷蘭既居住環境都唔錯(只限中小城市,AMS 一樣係貴到仆街,竟然都有劏房,不過當然大過香港 )

我本身係香港叫係大公司做,搵到中等收入,自覺如果去到荷蘭好大機會要做低級d,甚至要做技工類先搵到食,因為我係讀非專科,又唔識荷蘭文,人地點解要比高人工你?同埋感覺就算荷蘭人比起德國人叫做nice好多,但係歐洲唔多唔少都有歧視,將心比己,人地都當asian 係蝗蟲 )
呢d問題都幾難搞,有無有多d 歐洲經驗/移民左既巴打分享下?

荷蘭人直腸直肚,唔妥你直接屌到你飛起呀,一D都唔diplomatic架

荷蘭人直腸直肚,唔妥你直接屌到你飛起呀,一D都唔diplomatic架

荷蘭人出名係歐洲裏面講野最易得罪(其他歐洲)人,例如見你肥左會直接講/用嚟講笑

反而我會考慮Dutch係全球最高民族,個個擇偶都中意高人,巴打要識囡囡可能有難度

雖然我都試過溝唔高嘅荷蘭妹,捱唔到好耐就玩完 可能溝NBC 或者NB Vietnamese會易啲

荷蘭人出名係歐洲裏面講野最易得罪(其他歐洲)人,例如見你肥左會直接講/用嚟講笑

反而我會考慮Dutch係全球最高民族,個個擇偶都中意高人,巴打要識囡囡可能有難度

雖然我都試過溝唔高嘅荷蘭妹,捱唔到好耐就玩完 可能溝NBC 或者NB Vietnamese會易啲

NBC = Netherland-Born Chinese?
多唔多?
有咩特別之處?
我女朋友係NBC,佢係荷蘭,我係香港,而家long d 緊,而家正係度煩緊將來點算

我上星期過左歐洲搵佢,感覺荷蘭既居住環境都唔錯(只限中小城市,AMS 一樣係貴到仆街,竟然都有劏房,不過當然大過香港 )

我本身係香港叫係大公司做,搵到中等收入,自覺如果去到荷蘭好大機會要做低級d,甚至要做技工類先搵到食,因為我係讀非專科,又唔識荷蘭文,人地點解要比高人工你?同埋感覺就算荷蘭人比起德國人叫做nice好多,但係歐洲唔多唔少都有歧視,將心比己,人地都當asian 係蝗蟲 )
呢d問題都幾難搞,有無有多d 歐洲經驗/移民左既巴打分享下?

If you don't have any Dutch language skills, how about working in Chinese restaurant in the Netherlands?

If you don't have any Dutch language skills, how about working in Chinese restaurant in the Netherlands?

With a master degree

so?要移民就係要捱架啦

做餐館係批唔到荷蘭high skill migrant visa的 好似係
有冇讀sci嘅巴打有興趣,又諗到搵咩工

做餐館係批唔到荷蘭high skill migrant visa的 好似係

笑死

佢地英文勁好
你係邊聽翻黎佢地唔識英文

果時英國grad 有睇過下
但turn out 好多工requirememt 係要識dutch
master grad 左 5年 點攪

佢地英文勁好

但turn out 好多工requirememt 係要識dutch

其實dutch 都幾難發音
master grad 左 5年 點攪

歐洲就EU Blue Card
澳洲美國等其他巴打答

佢地英文勁好

International companies in the Netherlands
International companies such as Shell, Phillips, Heineken, Unilever, KLM, ING, Tom Tom and BAAN were not only founded by Dutch people but are also headquartered in the Netherlands.

http://www.iamexpat.nl/career/jobs-netherlands/recruitment-agencies-and-companies
http://www.iamexpat.nl/career/main/general-info
屌,見到嗰邊啲工好多都係4天工作
點解香港人咁可憐

荷蘭人生活幸福的關鍵,經濟學人:非全職工作盛行
https://dq.yam.com/post.php?id=7770
下年去荷蘭exchange lm

巴打去邊間u exchange

你下年都去? 我間u好少人去廢事自爆

唔係 依家響TU/e exchange緊
相認?

兩年前去過groningen exchange

幾年前去過Maastricht

求分享 考慮緊兩年後讀果邊間u既phd
係Amsterdam 讀緊bachelor&係間跨國上市公司做pt
野食應該好多人唔慣
除左出去玩幾乎都踩單車
d人錢銀上好均真 做野歐洲人黎講算認真
近乎咩工都係part-time
黎荷蘭讀書讀完留低可以退30% tax
係Amsterdam 讀緊bachelor&係間跨國上市公司做pt
野食應該好多人唔慣
除左出去玩幾乎都踩單車
d人錢銀上好均真 做野歐洲人黎講算認真
近乎咩工都係part-time
黎荷蘭讀書讀完留低可以退30% tax

巴門
Pt 係咪好高人工?
一般香港大學畢業非專業,黎到搵番文職會唔會好難,同埋一定要識荷蘭文?
多唔多支大學生去搵工?
多唔多支大學生去搵工?

果邊城市樓價其實都唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞