【移民荷蘭】有postgrad學歷可以去荷蘭搵工

299 回覆
81 Like 3 Dislike
會唔會睇埋bachelor ga
bachelor BU
master York OK?
想問下住屋個方面點算?
係呢個scheme安排定係要自己搵定?
搭單講埋 高學歷移民仲有一種叫 EU Blue Card
呢個其實好多大陸網都有教學,我隨手share

1、什麼是德國藍卡?

「德國藍卡」(EU Blue Card)是德國政府基於「歐盟藍卡」同步推出的對於非歐盟國家專業人才在德國的工作和居留簽證,用意是在全世界範圍內網羅人才與投資者,加強人才競爭力。

2、藍卡持有人何時能申請長居?

持有歐盟藍卡的外國人可以在33個月之後申請長期居留。擁有德語A1以上語言等級的人可以在21個月之後申請長期居留。

3、如果長期居住在歐盟以外的國家會失去藍卡的持有資格嗎?

藍卡的持有者最多可以在歐盟以外國家居留12個月,在這段時間以內不會失去在德國以及歐洲居留的權利。

4、藍卡持有者可以到其他歐盟國家旅行嗎?

德國藍卡持有人在獲得藍卡後就可以去其他歐洲國家旅行;18個月後就可以到其他歐盟國家工作。

5、藍卡持有者的家人可以在德國不受限制地工作嗎?

藍卡持有者的家人無需等待時間就可以在德國不受限制地工作。

6、德國藍卡移民的申請條件是什麼?

A、德國本科、或德國認可的海外院校本科及以上學歷;

B、一份年薪超過50400歐元(4200歐元/月)的工作。

7、藍卡移民優勢在哪?

A、一人申請全家移民

B、法律上無德語水平要求;

C、3-6個月即可獲批;

D、無移民監;

E、首次獲發四年居留卡;

F、21個月或33個月即可轉德國永居;

G、6-7年即可入籍;

H、無資金審查,即不需要資金來源證明,不需要解釋納稅情況。

官方網站:
https://www.apply.eu/
bachelor BU

冇問題 只睇postgrad
bachelor BU

冇問題 只睇postgrad

thx mate
想問下住屋個方面點算?
係呢個scheme安排定係要自己搵定?

你working holiday都唔包搵屋啦

不過有睇過一篇文,有個俄羅斯人用呢個visa去左荷蘭,但係因為仲未搵到工所以冇人肯租屋佢住,結果搞左成個月先租到屋

mphil又點睇
medical bio mphil

而家年年全世界出咁多phd
你話呢

MPhil 勁過 taught master 好多

mphil又點睇

你話呢

駛鬼解釋咁多
掉本thesis同出過的paper已經prove到啦
嘩,好彩咁岩比我睇到呢個topic
我女朋友係NBC,佢係荷蘭,我係香港,而家long d 緊,而家正係度煩緊將來點算

我上星期過左歐洲搵佢,感覺荷蘭既居住環境都唔錯(只限中小城市,AMS 一樣係貴到仆街,竟然都有劏房,不過當然大過香港 )

我本身係香港叫係大公司做,搵到中等收入,自覺如果去到荷蘭好大機會要做低級d,甚至要做技工類先搵到食,因為我係讀非專科,又唔識荷蘭文,人地點解要比高人工你?同埋感覺就算荷蘭人比起德國人叫做nice好多,但係歐洲唔多唔少都有歧視,將心比己,人地都當asian 係蝗蟲 )
呢d問題都幾難搞,有無有多d 歐洲經驗/移民左既巴打分享下?

mphil又點睇

你話呢

駛鬼解釋咁多

其實係咩得香港咁多TPg
留名

mphil又點睇

你話呢

駛鬼解釋咁多

其實係咩得香港咁多TPg

英國大把啦
嘩,好彩咁岩比我睇到呢個topic
我女朋友係NBC,佢係荷蘭,我係香港,而家long d 緊,而家正係度煩緊將來點算

我上星期過左歐洲搵佢,感覺荷蘭既居住環境都唔錯(只限中小城市,AMS 一樣係貴到仆街,竟然都有劏房,不過當然大過香港 )

我本身係香港叫係大公司做,搵到中等收入,自覺如果去到荷蘭好大機會要做低級d,甚至要做技工類先搵到食,因為我係讀非專科,又唔識荷蘭文,人地點解要比高人工你?同埋感覺就算荷蘭人比起德國人叫做nice好多,但係歐洲唔多唔少都有歧視,將心比己,人地都當asian 係蝗蟲 )
呢d問題都幾難搞,有無有多d 歐洲經驗/移民左既巴打分享下?

巴打有心移民不如學荷蘭文 你女友仲可以教埋你
而且其他route唔得你都可以搞spouse visa,已經贏左一半

至於搵工,要睇你有咩transferable skills 或者睇下require中文嘅工?
有冇人分享隊草感覺
下年去荷蘭exchange lm

巴打去邊間u exchange

你下年都去? 我間u好少人去廢事自爆

唔係 依家響TU/e exchange緊
相認?

兩年前去過groningen exchange

幾年前去過Maastricht
如果係計taught master 我諗會好多人

so far未見中文網站講 大陸人未申請到濫之前好申請啦

好多年前讀嘅得唔得
學士都話

Master同博士搞唔掂呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞