【移民荷蘭】有postgrad學歷可以去荷蘭搵工

299 回覆
81 Like 3 Dislike
呢度有無咁多博士呀
如果係計taught master 我諗會好多人

so far未見中文網站講 大陸人未申請到濫之前好申請啦

咁你講外國留學就肯定周圍都係啦~
好多年前讀嘅得唔得

三年
postgrad撚,但怕英文差溝通唔到

點撚解英文差都可以postgrad🤦🏻‍♂️🙈
得學士咋
得2nd low又報唔到好U嘅Master
應該係指research 啦。佢將master同Phd放埋一齊
但係荷蘭人唔太識英文 唔知點生活

你未去過荷蘭?
由移民台灣到何難
LM
有冇人分享隊草感覺

第一次食,辛苦到痴線,個人好似飲左好多酒咁,bad exp to me ,enjoy 唔到
下年開始讀讀唔讀得切

同埋 有無人知 係咪去到搵到工就可以長期居留
下年開始讀讀唔讀得切

唔係做超市收銀果啲
你要喺佢visa sponsor list嘅公司搵到工+ 達到入息門檻€2228(已經減左價,正常價係€3108/€4242)

講真如果你未讀,我建議你直接去想移民嘅國家讀post grad,學埋語言再搵工。德國好多英語授課免費master
下年開始讀讀唔讀得切

唔係做超市收銀果啲
你要喺佢visa sponsor list嘅公司搵到工+ 達到入息門檻€2228(已經減左價,正常價係€3108/€4242)

講真如果你未讀,我建議你直接去想移民嘅國家讀post grad,學埋語言再搵工。德國好多英語授課免費master

歐洲既國家反而鍾意德國
想知德國既移民政策
下年開始讀讀唔讀得切

唔係做超市收銀果啲

agger
德國讀書計埋生活費分分鐘都平過香港讀
而且搵工更有優勢
德國嘅沙紙含金量都唔錯
簡直係窮人恩物
大陸人講移民歐洲, 幾中肯

就综合考量,荷兰其实是欧洲大陆(除去英国)最适合外来移民的国家,同时移民成本难度也不大。

南欧几个国家(西意葡),09年左右在那边生活的感觉已经和国内一二线城市差不多,而现在各方面已经远远不如。旅游还可以,移民没有任何意义。

法国和比利时南部,渐渐和南欧靠拢。

德国,瑞士,奥地利。经济水平,社会效率收入水平都还不错。但这几个德语占主体的国家有一个共性就是社会层级关系明确,公民特性说好听点是严谨其实就是一根筋,外来移民必须尽可能的适应这种特质,另外会德语是必须(瑞士看地区)。

北欧四国。众所周知的高收入高福利,然而气候确实会是个问题。短暂的夏天如同天堂,然而冬季是如此的漫长,所以自杀率高居不下。荷兰的天气已经是我的极限,再往北真的可能会抑郁。

英国。最大的问题是脱欧后,政策进一步紧缩,移民门槛太高。

荷兰总体来说,是一个开放性包容性高(相比西欧其他国家),英语水平高(90%以上),收入水平社会福利属于第一阶队,失业率低(长期位于低失业率第二,第一是德国),气候还能忍受的国家。缺点也不少,比如人口密度较大,住房条件不如德国瑞士,全境平原旅游资源匮乏。三分之一的国土位于海平面以下,全球变暖压力大。荷兰移民最容易也是被荷兰政府所鼓励的方式,就是在荷兰读个书,毕业后工作以KM的方式,读书加工作的时间满足五年,通过一个荷兰语考试(并不是很难),有一份长期工作合同,就可以申请永居或者换国籍。这个五年的限制在欧洲各国算是比较少的了,不过今年大选后据说可能增加到八年。
上面樓主最好翻譯咗先po上嚟
taught master得唔得
lm
大陸人講移民歐洲, 幾中肯

就综合考量,荷兰其实是欧洲大陆(除去英国)最适合外来移民的国家,同时移民成本难度也不大。

南欧几个国家(西意葡),09年左右在那边生活的感觉已经和国内一二线城市差不多,而现在各方面已经远远不如。旅游还可以,移民没有任何意义。

法国和比利时南部,渐渐和南欧靠拢。

德国,瑞士,奥地利。经济水平,社会效率收入水平都还不错。但这几个德语占主体的国家有一个共性就是社会层级关系明确,公民特性说好听点是严谨其实就是一根筋,外来移民必须尽可能的适应这种特质,另外会德语是必须(瑞士看地区)。

北欧四国。众所周知的高收入高福利,然而气候确实会是个问题。短暂的夏天如同天堂,然而冬季是如此的漫长,所以自杀率高居不下。荷兰的天气已经是我的极限,再往北真的可能会抑郁。

英国。最大的问题是脱欧后,政策进一步紧缩,移民门槛太高。

荷兰总体来说,是一个开放性包容性高(相比西欧其他国家),英语水平高(90%以上),收入水平社会福利属于第一阶队,失业率低(长期位于低失业率第二,第一是德国),气候还能忍受的国家。缺点也不少,比如人口密度较大,住房条件不如德国瑞士,全境平原旅游资源匮乏。三分之一的国土位于海平面以下,全球变暖压力大。荷兰移民最容易也是被荷兰政府所鼓励的方式,就是在荷兰读个书,毕业后工作以KM的方式,读书加工作的时间满足五年,通过一个荷兰语考试(并不是很难),有一份长期工作合同,就可以申请永居或者换国籍。这个五年的限制在欧洲各国算是比较少的了,不过今年大选后据说可能增加到八年。

多謝巴打,都幾多野要諗,例如收入(非專業/管理層,一個月2500歐羅,已經算高人工)生活習慣(日日食包),同氣候(原來天氣太凍,真係會有winter blue...)

多謝巴打,都幾多野要諗,例如收入(非專業/管理層,一個月2500歐羅,已經算高人工)生活習慣(日日食包),同氣候(原來天氣太凍,真係會有winter blue...)

你轉high skill migrant visa個減左價嘅入息門檻€2228大概係當地大學生grad job水平,唔算特別高喇

新聞講香港吸引華僑回流個visa,啲package同呢個orientation year visa都差不多

相對其他就業計劃或人才計劃,關指港人二代計劃申請人只需大學畢業,毋須事先在港覓得僱主,又不需工作經驗或在港投資,門檻較低且審批快速,「幾個星期就可以批出」,形容是「幾唔錯同快速嘅計劃」

生活習慣係好大分別,最大影響係冇哂香港嘅朋友,少左好多娛樂(雖然都係行街睇戲唱K食飯消費)

鬼佬嘅night life就係去飲酒,平時放假就好多閒暇可以去博物館親親大自然曬太陽剪草坪

至於飲食習慣,如果你識煮飯其實冇乜問題,唔一定要餐餐食西餐

氣候睇你中意凍定熱。我反而覺得呢邊平均舒服過香港,夏天涼涼地簡直一流,冬天日照時間短,大多數時間都留室內開暖氣,仲暖過香港冬天去沖涼 而且空氣質素好左,我啲鼻敏感同暗瘡自動痊癒

以上只係我住英國嘅經驗,同荷蘭可能有出入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞