【移民荷蘭】有postgrad學歷可以去荷蘭搵工

299 回覆
81 Like 3 Dislike

呢個真
英文再好,都始終係講荷蘭文

仲要你英文好得嚟其實人哋同你一樣咁好

一齊去學dutch

香港好似冇咩地方有得學,浄係係duolingo 學過少少basic
Btw,識德文對學Dutch都有幫助
下年去荷蘭exchange lm

巴打去邊間u exchange

你下年都去? 我間u好少人去廢事自爆

唔係 依家響TU/e exchange緊
相認?

好呀我都有啲關於荷蘭嘅野想問 留tg?

相認?

兩年前去過groningen exchange

相認?

好呀我都有啲關於荷蘭嘅野想問 留tg?

如果唔係因為plan緊成家立室,應該會去
反正自己冇家累好free

好似好大食

高登大把it engine 晒銀紙啦
Weed

mphil又點睇
medical bio mphil
今年過荷蘭

mphil又點睇

而家年年全世界出咁多phd
你話呢

mphil又點睇

你話呢

英國都有research master
其實都要住五年先neutralise 到
點解唔去d English speaking country?

你數得出出名既國家移民門檻都好高 唔出名既又覺得移黎都哂氣

我就咁睇,你本身唔係嗰個地方讀過書做過嘢,喺搵工上都有一定難度(荷蘭仲要有機會要講荷文先好d)
既然係咁,點解唔去例如英國/澳洲邊讀master 邊搵?

英國冇BC基本上唔洗諗,你要英語國家+讀書移民去美國澳洲機會大好多

如果你識德文/語言天份好,去德國讀個免費master再留德搵工都係好選擇

mphil又點睇

你話呢

MPhil定Master先 實力差好遠喎 外國的master通常係指research based master 唔係香港個d 19 tPg

真心RPg 同 TPg 差九條街

係囉我都想知佢理唔理mphil定係點樣

我睇佢個pdf似唔理

佢上年個新visa scheme直程廢除左point based system唔洗計分,你符合佢啲要求應該會批

當然,最後留唔留到就睇你自己啦

mphil又點睇

你話呢

mphil又點睇

你話呢

唔係美帝咩 不過都唔出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞