“真”高質電器傢俱討論(21)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
係咪一定要裝窗台先?
係呀
三菱 GS 新出唔係好耐咋喎,咁快知

BTW, 冷氣 check figure 粗數一百尺一匹。
你真係確定有 350呎?
你窗台有幾高呀?夠高嘅話都可以裝到大機
所以先話個師傅九成水人,可能個師傅將以前定頻果部小精靈當成GS
佢話個冷氣師傅做開學校辦公室冷氣 好少人裝三菱 多人揀日立大金個啲? 我on9 師傅計完話唔計廁所同廚房 廳加拆一房係大概二百幾呎 咁係咪應該可以照用菱電2匹? 型號係咪MSY-GS18VF? 做伸手黨唔好意思 唔該晒咁多位巴打
MSZ-GS18VF = 冷暖
MSY-GS18VF=淨冷
二百幾呎兩匹大機都係緊緊夠,420嘅話就真係好汶水,已經唔計你話係半開廚。只要你唔係怕熱果啲人,一部兩匹420係可以嘅⋯⋯
有冇巴打知道邊度有msz-ln18vf 買
面板唔影響version
都係19 pins
單位實用466 扣除睡房約60呎 剩返就係廳,半開廚,廁 向東 高層 怕熱
全爆裝修 本身就會搭棚 睡房暗喉岀廳花槽 花槽放晒兩部室外機 所以除咗擋景觀外應該冇乜限制
尋晚爬完文揀咗
睡房:3/4匹 MSY GS07VF
廳:2匹MSY GK18VA (肚腩巴話大空間用呢部好啲)

但聽到大家話2匹好勉強,如果2.5匹有咩好選擇?唔會用暖氣所以冇乜興趣揀冷暖 但見大家話冷暖機先靚料 所以有推薦嘅話都唔抗拒
居然係咁
我見佢有分2.0b / 1.4
仲要個面板係兩邊母頭 仲以為有影響
似係啲廠多手寫落去
Schneider legrand果啲唔會寫version
抽濕機用邊部?
三菱 / LG
你個廳加開廚嘅地毯面積真係有350尺咁多?實用面積同實際個面積都可以有啲距離 建議搵尺度一度好
正路4百幾尺實用兩匹應該點都夠掛
兩匹淨冷嘅話GK18是個好東西,兩匹半淨冷就GF24,但留意返兩匹半嘅散熱大部好多,未必出到窗,花槽亦未必放到。
情況許可就兩匹半,不許可就兩匹,但預煮飯時會比較熱,期餘時間都會夠涼,注意涼≠凍。
菱電冷暖機用料同淨冷機差唔多。
實用面積466,打8折=地毯375,再減走60尺睡房40尺廁所,半開廚加廳=275,275呎兩匹半就啱啱好。
因為廚房唔係獨立,煮飯時抽油煙機/抽氣扇一開就好大損耗,所以冷氣匹數係要買大少少。
兩匹淨冷嘅話GK18是個好東西,兩匹半淨冷就GF24,但留意返兩匹半嘅散熱大部好多,未必出到窗,花槽亦未必放到。
情況許可就兩匹半,不許可就兩匹,但預煮飯時會比較熱,期餘時間都會夠涼,注意涼≠凍。
菱電冷暖機用料同淨冷機差唔多。

GF24室外機超過80cm應該唔考慮啦
男朋友冇幫手揀但就話花槽放55cm凸晒出嚟好核突 唯有維持 睡房:3/4匹 MSY GS07VF
廳:2匹MSY GK18VA 咁樣係咪都ok?
我見霧峰2匹貴好多,會唔會涼過18VA,值唔值得課金?
另外室外機係咪一定要喺花槽架高散熱?因為係屋苑睇有啲人冇架高,就美觀好多 但係師傅就話會好易壞多謝巴打
霧峰你講gs18 定ln18?
霧峰係一個系列;GS=420霧峰,LN=大機霧峰
LN同GK都係大機,以同匹數計LN會用再大一級嘅散熱,散啲尺寸大左所以能源效益都會比GK高,但製冷量兩者近乎一樣,所以買LN係唔會特別涼,但值唔值得課金就好睇你鍾唔鍾意佢個樣同放唔放得落部散熱,以質素黎計佢絕對對得起個價錢。

花槽容易積水濕氣重,亦擋住散熱,唔架高部機=部機快啲打柴
明白 咁我都係去馬呢兩部
多謝巴打咁幫手
諗緊以下呢3部抽油煙機,開廚(不過爐頭隔離有窗),盡量唔想太頂頭(178cm高),請問有無意見?

electrolux EFC926SA
900 闊 x 500 深
最大排風量 1140 米3/小時

富士皇 FR-MT1990
900 闊 x 505 深
最大氣流 570米3/小時

Pacific 太平洋 PR-6108-U70S
700 闊 x 350 深
呢部無咁深,可以貼吊櫃裝
消委會有測試都算高分

闊度深度睇你爐頭size喎
部機細隻但抽唔到都無意義
富士皇個系統同另外兩個唔同,唔可以用抽風量來比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞