“真”高質電器傢俱討論(21)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
繼續帶動返“高質”呢個概念先

跟番(6)第一段巴打講既野
雖然唔係話貴就=高質
但淘寶呢d地方就未必與高質能夠扯上關係
又唔一定係無,不過基於為左唔好令人誤會
認為寧缺勿濫會好d

同埋另一樣野係“性價比”
明白到大家都著重性價比
即使係貴牌子都有分值唔值得買、值唔值得用
每個人個感覺同見解都唔同
有d人鍾意TOTO,有d人就鍾意Kohler
其實無問題,大家都係分享一下個感受
睇個個人只要分析到大家感受再去選擇就ok

有時即使貴牌子都有分大陸做定外國做
覺得即使係大陸做都可以分享
因為有d牌子又無話大陸做就=唔好,QC問題啫
當然,如果大陸做係唔好既,就更加要出聲
高質傢俬電器傢俱討論,高質品牌用低質野扮高質都係需要留意

“高質傢俬電器傢俱討論” 其中一個好重要既功能係大家唔可能係網上面搵到晒所有傢俬電器品牌
有好多品牌真係聽都未聽過
以Blanco黎講,行旺角就睇到好多石盤,但多數都唔係放Blanco係門口
我都係睇呢個post先知
而且仲知可以係德馬買平好多
咁就覺得呢個post好有用 (同時因為search得好多品牌名,d廣告全部都係傢俬電器)

另外結合少少野:德馬英馬買野係平好多,但要注意有機會運送過程途中會令物件損壞,引起時間及金錢損失,例如Blanco石盤,孖盤損壞機會大過單盤

所有地區馬都要注意賣家地點,有d潔具德馬(日馬更多)見到平,以為係外國貨,其實個賣家發貨地區係深圳廠商,到時浪費運費又買到件大陸貨

美日馬買燈具注意電壓,就算免費都好,唔岩用就係唔岩用,買電既野英德馬穩陣

電器推介(只供參考):
水龍頭/花灑:hansgrohe
石盤:Blanco
雪櫃:三菱
洗衣機:歐洲式miele…日式LG蒸氣
抽油煙機:富士皇/太平洋
水波爐:hitachi
電磁爐:panasonic
電視/soundbar:罪大滔天
冷氣機:窗口式 panasonic/美的
分體式:三菱
router:Asus
浴室寶:三菱
吸塵機:無線dyson
煤氣爐:tgc找煤氣師傅度左位先知邊隻款裝到

平貴自行決定,沒有你買不到的電器,只要覺得果件電器岩你,果件電器就係最好既選擇
Lm學野
吸塵機睇隔離post dyson維修保養好災難
分體式冷氣機到底應該揀大金、三菱電機定三菱重工?
如果係大金應該揀馬拉製定泰國製?
三菱電機多人推介
易清潔
v12外國賣咗好耐 唔見有咩鑊氣
香港v11都係主要壞個開關 然後冇零件無了期咁等
v12變咗獨立掣應該唔會發生同樣既事
前噴氣我記憶中得4s(非mini) 同埋德國寶有出
睇你整唔整蛋糕
4S雖然好,但佢爐腔溫度唔太平均
見人話焗蛋糕表現麻麻
我唔整蛋糕,fc唔到
馬拉製大金可以唔使考慮
洗衣機 lg最唔入流
冷氣機:窗口式 美的最垃圾
竟然LG最唔入流
之前好似聽人講佢平機算好用
美的有咩唔垃圾?
LM
個廳200尺左右
420同大機都夠位裝既情況下
請問2匹 三菱電機同重工冷暖機邊款好?

1.MSZ-GS18VF
2.MSZ-YK18VA-H1
3.SRK50ZS-S
4.SRK53MHIP1

你會推薦邊部?
尋日去問職員都特登講佢個底有個位可以打開抹,唔怕發霉抹唔到。
泰國係咪好啲?馬拉仲貴過泰國
吸塵機有冇人用過+-0?
有冇巴打熟dyson風筒?hd08同hd03嘅分別係咪多一個風嘴,其他一樣?值唔值得為個嘴加多幾百蚊?
有大機要大機
有菱電要菱電
重工我又ok 既
不過我都買左電機
重工都OK呀, 不過頭先位巴打有菱電比人選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞