“真”高質電器傢俱討論(21)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
香港Dyson好似有無保養都差唔多
捷成個保養會真心燥左
有無聽聞過DYSON會收返黎自己做保養?
大獲,咁而家搭緊棚咪要換室外機先?
但我室內咩都未搞…..仲係爛地
可以照裝冷氣先搵保護膜封左佢
問左個師傅佢話照裝420, 廚房有個敞門開冷氣關左佢(但有條那關唔晒)
到時你屋企冷氣唔夠凍係解決唔到

同埋我個窗台石屎得69cm闊,可能都裝唔到大機
HKTVMALL 買,今日感謝祭有15% Mall Dollar回贈,可以去望望 我岩岩買左,用埋HSBC Red card 仲有回贈
買左blanco孖盤發覺嘥左好多位,少左切野空間
想問下有咩砧板可以fit落blanco 孖盤上面?
subline 160-u 430/270mm
我都諗住用吊扇, 等推介
自己買定好野應該會好d。
渣既LED好少壞燈珠先,通常係壞牛先係咁閃

btw巴打你個石盤裝左未,你個台面做左幾深。
有無窗廉好介紹
磚都未鋪好 會做600
好似係會收返黎自己做,但暫時都重係 J 記
要細分重有好多,但睇個型大約分到

電批/衝擊批會係比較短身
油壓鑽會比較長身。

真係主要間中上幾口螺絲的,就無謂買衝擊批,
太大功率的話,普通螺絲反而會容易塌牙。

我自己係用紅M hr166dwmx1,
另加一把 Bosch Go 2
巴打個兩把夠用?
有冇巴打用philips hue share下個setup

想用light strip做燈槽圍邊好似好高成本. 定係都係用番膽

同埋隻hub用左有咩分別 search完話有冇都用得
用 Hue bridge 可以街外控制 Hue 同 support HomeKit / Google Home / Alexa
thx 咁要落隻bridge
家用上螺絲,其實 Go2 比起好多電批都好

至於其他,主要係睇你有冇需要鑽木/金屬 (普通電批 ok) or 石屎 (油壓鑽,唔一定要用叉電)
巴打你一支135NM, 一支5NM
唔洗買支30NM左右放屋企備用?
又咁講,家用黎講,我暫時未遇過呢兩支唔夠用嘅 case

(HR166 係重,但我又未至於要成日用。)
爬文見到大家冷氣話三菱GS好
但我問師傅佢就話 「不建議用,他說之前有客人裝過,電路版比較容易受潮(落雨)出問題,建議用
大金」 想問吓大家意見
同埋一部冷氣走廳+半開廚 應該至少350呎到 向東 應該要買兩匹定兩匹半
入牆hdmi 面板係唔係依家都係得2.0?
amazon 好似搵唔到2.1
菱電GS係420,頂盡得兩匹,仲未計420散熱細會有製冷量衰減,350尺連開廚點夠造,建議孖裝420或直接上兩匹半大機。至於「師傅」所指嘅三菱受潮問題,估計應該係佢記錯左,反而大金420就出曬名,總之就係你明㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞