TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
動態
30%不出場兩次
如果個情況係
Q1跌30% 不出場兩樣
Q2升返D 有賣出信號 (不出場1)
Q3Q4都係橫盤 買入信號
為免混淆我順住數
Q5又升返 賣出信號(不出場2)
咁樣Q6先不論升跌都重置最初比例?
咁未必一次過彈,可能梅花間竹,插入左個買既信號

ps.橫盤掂到9%當賣出信號
咁姐係樓上個情況係Q6不論升跌都重置?
假如Q6又不幸地-30%
係咪要重新延續兩次不出場
q6係賣出信號的話先再平衡 如果Q2,3上升但q6 又急跌-30 即係L尋底 照重停
想問點揀邊隻bond etf?
20years treasury TLT / short term IEF?
Corporate bond BND?
洗唔洗睇correlation with VOO?

https://www.etfscreen.com/corrsym.php?s=VOO
如果用9 signal呢一種correlation bnd可以了 長債波動大 bnd較穩定波動較少
2022加息會對BND大?定揀short term treasury bond?
bnd呢D應該影響不大 比起TMF EDV VGLT果D少
到底乜撚野叫做不出場兩次
又唔好咁
祝樓主好運
贏多啲啦
請問如果唔玩TQQQ玩UPRO/SSO
信號線會set幾多?
3x 9%

2x 6%
新手想問,其實歷年 tqqq 都係一路升緊既,咁 all in tqqq 然後 del app, 10 年後開返黎睇都得啦,佢又唔會好似牛熊證去到某個位強制收晒你 d 錢既? 咁諗岩唔岩呀?
咁一日內跌33%機率好低既
我 google search 過,無論拉開 1 年/ 5 年黎睇,佢長線都係升既,5 年黎升左 1588% tim, 咁係咪唔洗理短期波幅?就算有某一日好似你講咁跌成 33%?
如果想保險D 而你真係刪APP 而咩都唔理既話(假設你做到)

你保險D買UPRO好D 有3級熔斷機制 穩陣D
雖然獲利唔夠TQQQ高 但勝在安全同標普多元化,剩下交給時間吧
咁快升穿信號線
謝謝 ching 講解 好似仲好過買港股科技股咁
tqqq 食到元宇宙個概念
我覺得元宇宙概念係好既,但真係要實現到係講緊 N 年之後既事… 感覺上如果因為哩個概念而升好似都要 d 時間

但眼見港股科技股連龍頭騰訊都好似死下死下咁,一個政策掃低成間公司都得,睇到都覺得想死

所以相比之下,近排留意多左 tqqq⋯⋯
最緊要個故仔長run長有
我已換tmf

因為用9sig d錢成日要用黎補tqqq tmf可能會波動大,schz波動少有利息

如果每季rebalance Risk parity 原則下用tmf得益大d

但9sig不同 佢係用signal line去定義, 如果當季下跌9個percent你另外仲要九個percent到tqqq

相反當你tqqq做到9個%但撥去債券嘅時候又比就咁rebalance少

所以 要求債券波動度要相對地穩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞