TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
我岩岩先建倉咋大哥
你咁樣似每季reb一次多d喎
樓主個方法可能起碼每星期睇一次先有明顯分別
用你嘅方法,玩對上5年嘅市,即刻可以做
長篇大論只係願望冇驗證過
本來想落手試下,把口咁撚串不了
做唔到 唔識做 話人串 都係唔做
無test過講咁多做乜 一陣test完即刻發現唔掂
人地SH派 你空想派 嘥大家時間
未有人串你之前都應該test 有冇做? 冇!
我睇落係你諗到啲嘢,未test過,而家落場test,仲要唔backtest,又話難又話做唔到
同人串唔串你有關?廢
甚麼再平衡唔係新事物,好多年前已經睇過
https://www.master-insight.com/%e8%82%a1%e7%a5%a8%e6%95%a3%e6%88%b6%e5%ae%9c%e9%9d%a0%e3%80%8c%e5%86%8d%e5%b9%b3%e8%a1%a1%e3%80%8d%e8%87%b4%e5%8b%9d/

我無all in sh tqqq,話明sh,跌一陣使乜驚,爆疫咁大鑊最後都升到嘭嘭聲,高位驚的話就賣tqqq買qqq,否則sh
我個方法未必獲利最多,但一定風險較低

且較易成功

暴跌時縮小槓桿帶來傷害,一直買到債券0時才會重置比例

傳統資產配置每季都強制rebalance一次 就算債券仲有貨都強制將獲利既tqqq轉入,減低了獲利

底位回升時我地有跌左兩次賣出不出場,個市回升到要你第三次先賣出tqqq先再rebalance , 已經比傳統資產配置更加靈活變動

你去backtest set左每季rebalance , 底位第一次已經balance左獲利少左,第二次rebalance更加攤薄左tqqq回升時槓桿向上效應,用下個腦諗下啦 下下餵到埋口,你比好多錢我?

唔信你咪上一頁囉 我囉把刀隊住你迫你信?
準備破高位
搞咁多野
升就追
跌就溝
想問吓樓主話30%不出場法則嗰陣見到買入信號可以照買,咁如果嗰陣債已經0咗會點
買到買唔到既話 sh 如果低位到債變0再平衡變左股轉去債,大蝕
多謝
lm 學野
納指破頂後轉去qqq都好似諗得過
期望樓主update
遲下得閒都backtest下先
每季新資金點處理
股債各半
用數字實例講解下得唔得
當你樓上個倉
下個季結股災暴跌
TQQQ去到得返50蚊
SCHZ當無波動

咁你持倉就變成
TQQQ市值:5500(35%)
SCHZ市值:10183(65%)
你Q1要TQQQ要求市值17199
咁你要債換股補17199-5500=11699 > 9164
所以補盡都係5500+9164=14664

Rebalance後倉位變成
Q1
TQQQ:14664(93.5%)
SCHZ:1019(6.5%)

然後Q2嘅信號線係14664*1.09=15984
外加條rule係到信號線都兩次不賣出

假設情況:
Q2係橫盤
TQQQ同SCHZ都係一樣價
成個倉都同樓上紅字一樣
咁要再rebalance
就將債券果1019都買晒落去TQQQ到
變成新倉
Q2
TQQQ:15683
SCHZ:0

宜家處於不賣出情況下
即使債歸零都唔重置比例

咁下季新信號線就應該用15683*1.09=17094?
如果係

假設Q3Q4同下年Q1都係岩岩好過信號線少少
例如三季都係升左10%
17094*1.1*1.1*1.1=19166
咁就算係第三次TQQQ達成目標
然後重置返全倉比例?
9%係tqqq? Ndx? 定係 ixic?
假設Q3Q4同下年Q1都係岩岩好過信號線少少
例如三季都係升左10%
17094*1.1*1.1*1.1=19166
咁就算係第三次TQQQ達成目標
然後重置返全倉比例?

係. 如果反彈升幅追唔番信號線 係第三次都會rebalance番再重新做過信號線

可能我表達能力差..其實同靜態set左季度rebalance一樣 只係多左條規則趺左30%後 變左兩條路

1.假設下季繼續趺就繼續rebalance 溝到100股/0債為止 冇哂購買力就sh
2.如果下季對比番個價回升就唔平衡住 等到第3次先平衡之嘛
唔同backtest咁機械人式季度平衡撞正完左股災剛反彈就平衡番去債
目的係想儲起低位溝既貨 利用槓桿獲利
TQQQ
新手想學下野 9%其實係咩黎
3.設定每季9%信號線 例如1萬鎂 , 6000股/4000債 今季股票信號線 6540

如果月尾結算日TQQQ餘額係7000 , 咁就將餘額7000-6540=460

結算日係3,6,9,12月最後一日收市價計算 1.4.7.10頭一日開市做動作

4.根據番月尾結算 餘額突左呢460元就撥過去債券,相反假如果季結時TQQQ餘額係5800 , 則5800-6540= -740

咁就要係債券基金度補740過去TQQQ 補完後TQQQ應該係6540 咁你黎緊下一季信號線就係由6540開始 6540X1.09=7129

買賣完後再下一季就係$7129如此類推...咁你一年4次就增長左41%

講多次

買入=賣債買股=季結時餘額少過你SET既信號線

賣出=賣股轉債=季結時餘額多過你SET既信號線
唔該曬
股債平衡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞