TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
冇問題學緊嘢
2015-2019加息週期,tmf照樣升,不過少
就算有影響應該都不大, 誤差範圍不會相差太多
請教吓
大家除左將錢擺落指數ETF+債(或再+Cash),仲會唔會留少少錢,可能一成半成,買吓個股?
有人會留一部分錢主動投資
我之前買開JPST 都超穩陣
等有計埋,18年年尾大跌同武肺期我都skip左2乎賣出淨買入
啱啱又做左次10年backtest
結果出乎我意料
前期上落市果陣策略倉係仲keep住贏allin倉
但係分水嶺係13年年尾至18年2月大回調
因為中間呢4年半tqqq都係龍市式上升所以策略倉係輸緊差唔多一倍
就算去到武肺果期tqqq腰斬allin倉都仲贏緊(94萬對58萬)
就算去到賣出既第3季allin倉已經贏策略倉一倍

後面我就唔做落去,因為只會輸仲得難睇
有冇詳解?

不過越玩越覺得放哂落TQQQ UPRO QQQ SPY好過
玩個股頂多小小錢過手癮
annual return 追到tqqq先講
Excel我就唔放上黎,因為好多cell我都擺左數係度無解釋只係方便我計數,費事睇到頭暈
同上面test1一樣,rule幾乎全跟
除左cash唔會保留9:1而係跌市有幾多都買盡
股:cash 75:25,每次5:5就重疊
個號線9%,下跌30%無得睇唯有憑判斷,不過幾乎有low比high 大過30%我都skip2次賣出因為呢個先係最搵到錢既位
由2010年3月開始入市每年2月5月8月11月調整

因為睇返歷史tqqq係2011年到2015年年中都無咩大跌幅而初初開tqqq果期既大波幅你係搵到錢仲最多試過係11年8月跌市贏25%,因為呢期月供既複式效應未浮現

到tqqq開始牛果陣差距已經收窄直到13年11月調整之後比月供倉反超之後一直都見唔到車尾燈

就算15年8月回調最低跌過左3成你都仲係輸緊
之後武肺果期月供倉都只係同策略倉差距同上季相比少左一半,但係都係贏到開巷

到佢反彈果彈因為月供倉都有買過貨同本身個倉已經好大一反彈都追過你留錢入貨儲埋反彈賣貨

結論係結果你可以準確預測邊年會有股災你咁玩係有用
如果唔係都係乖乖地月供,我計到今年8月果陣策略倉已經輸緊差唔多一倍
有咩annual return 追到tqqq
time the market炒tqqq
thx report 我消化下先
收手啦
你已經累到你同學要賣身做G
Tqqq all in 倉即係 唔賣 strong hold ?
留名
1萬起動資金月供500不問價allin,有多留返下個月再買
其實都係TQQQ+TMF定係all in TQQQ既分別姐
無論你係月供定係由一舊錢開始 你個portfolio係任何時間入面都係呢個比例
你月供得TQQQ一樣可以月供TQQQ+TMF
如果一路向上 係人都知100%TQQQ跑贏TQQQ+TMF
全倉TQQQ十年expected return 50% vs TQQQ+TMF 40%
如果expectance冇變你等一年兩年十年實贏架喎

但問題係個risk比TQQQ+TMF大好多(sd 49% vs 29%)
你用normal distribution去諗 單獨一年入面TQQQ+TMF有44%機會贏TQQQ (實際上過去十年贏左4年 2011, 2014, 2016, 2018)
risk除左係長遠performance之外仲有突然崩盤既drawdown
如果係最低位你突然要拎錢出黎點算
MDD就係為左呢d問題而產生既metric
MDD越低 係任何時候你要cash out你都冇咁肉痛
其實心理,情緒,backtest係幫唔到手,早幾個月我仲係cd rom時有睇到 納指回調果幾日連登都貓摑咁聲 有d人all in 本金小果時天不怕地不怕,日子久了滾到好大果時影響力就會大,試想10萬8萬起家,冇左都係一年儲既錢,到你滾到本金大到心理上受唔到,加上媒體既宣染,點都會影響心理

當佢地克服心魔繼續sh 但月供 個本越來越大 個供款佔本金比例越來越小 10萬月供1000佔1% , 但本金滾到100萬月供佔比跌到0.1% 影響力會cover唔到鈍化問題,100萬全all in 市場跌20% 冇左廿雞美金 0.01佔比既月供隊足1年先至1% 心理上會好受嗎?

所以回測話比你個 all in回報最高 但唔多人會做到,挨過既話過程可能相當痛苦,亦可能浪費了人生重要日子,當你挨緊價既時候 ,同老婆慶祝結婚周年,同女友慶祝生日,心情真的可以放鬆到? 你每月儲果1000美金 但當面對all in 多年之前孤注一擲眼光獨到,獲利10倍,轉眼跌20%冇左廿雞,但每月隊果1000,感覺唔好受,君不見好多夫妻摧毀左佢地無數節日?
結論
心臟夠強大 all in 月供/季供/年供
唔強大 考慮人性 rebalance
最好獨身 冇咩朋友 心無掛礙
巴打 諗諗吓 當30% 不出場 就唔會賣股 買債
咁如果繼續跌 就繼續賣債 買股
當債去到0 其實同all in tqqq 冇分別
但股已經跌咗好多 睇咗自己蝕好多錢
其實咁樣都會挨得好痛苦
因為你唔係最高位all in跌落黎 海嘯升跌幅為例,海嘯時(萬3跌到6千幾)all in100蚊跌左50% 谷底再升番74%(11xxx點) 果時100蚊先得87蚊,10萬鎂仲輸緊萬3

本身已經資產配置左已經做左抗跌處理

100蚊只跌3成,升番74%你反而賺凸

而季度未結束時你仲有債去買,心理上會舒緩

左,當季結你補完之後,下一季繼續跌,已經

距離大跌6個月 比起all in 高到底,你係跌少

左同低位買貨,之後2次不出場就係迫你唔準賣tqqq去債,好似彈弓咁㩒實佢 第三次賣出信號後 先再平衡

好多時我哋低位撈咗貨賺咗就驚死會跌,嗱嗱林走咗去, 我哋就係要你喺低位嘅時候攞最大嘅複利
唔洗咁多理論, 係唔係每季郁個倉一次? 咁你攞對上5年3/6/9/12月最後一日個價黎test左先, 無謂流於空想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞