TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
我個倉另外有upro 配TMF

tqqq 可能schz換bnd 換低d波幅
方法唔同

upro tmf 係55/45 基於Risk parity 原則,每季rebalance 係一種對沖基金策略

我個種係主動管理
如果用QYLD 取代SCHZ可以考慮?
可以
但係會唔會有倒閉風險?我貪佢現金流好似強勁啲,但係又擔心佢會比較波動,同埋會唔會執笠
唔會呀…QYLD好穩,可以試NUSI
喺咩情況下會提早rebalance而唔等到季結日
一個季度內急升80%
如果唔用債,用voo 代替得唔得
NUSI 太新冇咩track record,仲有冇啲類似QYLD既?不過佢個原理應該唔會好容易賴嘢?
swan?
SWAN好似又唔係同一樣嘢?
係唔同 所以qyld啦
yes
Voo同tqqq相似性咁高多數一齊跌,我諗無咩用
Btw,我只係幫樓主backtest,策略方面問返樓主
我以為轉左一個3倍一個無3倍而且又唔同指數會好過債
點都好,唔該哂先
呢d策略主要目的係留一部分現金係跌市果陣可以撈底同埋分注令你跌市果陣無咁痛,一痛就好易做錯決定,你自問武肺果陣你allin tqqq倉無左大半你咩心情你就明
所以多數會搵d反向又或者無乜相關性既野黎做,現金購買力會隨時間跌,但係債會隨時間有增幅,然後用rebalance方式令你可以策略性高賣低買,上面我都講過如果你心臟夠強,tqqq又一直都龍市你又唔識time the market allin月供唔理佢係最好選擇

利申:入市大半年新手,建議去返letf個post問
點睇係TQQQ入面分少少落FAS 防下年加息?
我自己揸TMF , 但如果係溫和加息 我係唔擔心
唔係TQQQ配BND咩 點解會變咗TMF
我另外個倉 upro tmf

schz,bnd呢d一向冇咩影響
Ching 想問多少少,tqqq 冇 3 級熔斷機制?
熔斷之後 d 錢會點?
我真係有諗過 all in tqqq 然後 del app 唔理 5 年懶得煩,有咩風險?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞