TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
摃桿下跌時個個嗌救命,當然有信念既例外

我認同有d人真係會有信心唔怕
更正....

5. 睇下今季結算日個收市價對比番前八個季度既最高位 有冇趺30%或以上 如果有就要啟動 " 30%不出場兩次" 法則

例如TQQQ 八個季度入面收盤最高位124.57 當黎緊果季完結時 TQQQ低於87.2就會啟動"趺30%不出場"

無視季結TQQQ賣出信號兩次

兩次之後 當係第三次場要求賣出TQQQ時 改為重置回6/4

呢個係第一法則,因為TQQQ波動大.比傳統非槓桿ETF更易進入"趺30%不出場"法則 , 所以有計劃鎖定復甦係首要條件
雖然我會試下樓豬個方法
但係我買你贏
thanks 樓主
其實槓桿etf 一到跌市, 係跌到媽媽聲. 如何係跌市中保持實力同有空間吸納低價槓桿etf, 都係重要既事
納指數最大既單日跌幅是 1987 年 10 月 19 日黑色星期一的 17.8%。

之後係第二大是 1987 年 10 月 26 日的 13.2%,

第三是 8 月的 10.9%

TQQQ 3倍效應 一日就已經達標 30%不出場(假設以季結尾計算)
其實都係唔明30%法則

跌左30%唔係應該賣債補股
點解會觸發到有賣TQQQ既信號

用#54個價做例
意思係TQQQ係果季既結算日低於87.2
而股債比可能係股多過債既情況先觸發呢個法則?
教主點睇樓豬個方法
我覺得好撚難明,主要係佢啲行文用字成日辭不達意
教主傳教有方
我估佢個意思係咁:
100跌到70
之後兩季就點都唔賣

70會上返80,因為本身設定如果升>9%會賣股rebalance
但啱啱先回調咗30%復蘇緊
tqqq個復蘇邊只復咁小,呢個時間賣股會減少復蘇紅利
比例改成7:3的話 其他數字需唔需要變
咁其實即係SH加倉等返家鄉
tqqq教義:

買TQQQ記住,升就追,跌就溝,出糧就入貨

止蝕係多餘,回調姐係特價

止賺都係多餘,高處未算高

最好供埋SOXL,心雄既就買埋call

乜春波動大,槓桿損耗乜乜柒柒理撚得佢,呢啲野唔係我地諗得明,有咩危機美國佬會搞掂,美帝緊張過你,信自己不如信美帝金融霸權

樓遠個玩法其實仲有個問題

話就話現金/美債同tqqq係負相關,但實際上係正相關

s&p/納指其實係代表美國國力、軍力,如果出現橫行、甚至橫行時,其實即係美國國力同美金霸權出現危機
持有美金現金雖然好似冇「蝕」,但購買力其實係會下降

例如:2000-2010時,美金受歐元挑戰,嗰陣歐元對美金及日圓對美金,升得幾緊要

想對沖風險應該持有歐元、日圓、甚至人民幣
如果想了解多d尼類型思路,請問睇邊部書?漫步華爾街?
再試多次post2呢個方法,參數改成
極進取75:25開倉1萬美金
季供1500
每次股:現金低過5:5就直接rebalance 75:25
用左5年data計
Compared with 月供500
同樣1萬美金開倉allin
月供allin

2邊都你5年加埋掉左4萬美金落去

截至9月30號最後跟據策略個玩法會有1119股tqqq同7600美金既現金合計215395美金
而月供plan係有合計1831股tqqq同$70美金合計258475

但係18年尾tqqq由36跌到$18策略倉係贏緊大約10%,但係根據樓主rule第3季賣貨既時候月供倉大約贏緊3%

武肺季策略倉贏緊月供倉17%
但係到第3季賣出既時候2個倉幾乎平手(策略倉贏少少)

我諗睇到呢種玩法係股災果陣如果要cashout係無咁傷,同埋股災越多你越強大
但係一直龍市信念又夠既話你allin SH唔理價位咩沽空專家全部食屎,咁你係會贏多d
再試多次post2呢個方法,參數改成
極進取75:25開倉1萬美金
季供1500
每次股:現金低過5:5就直接rebalance 75:25
用左5年data計
Compared with 月供500
同樣1萬美金開倉allin
月供allin

2邊都你5年加埋掉左4萬美金落去

截至9月30號最後跟據策略個玩法會有1119股tqqq同7600美金既現金合計215395美金
而月供plan係有合計1825股tqqq同$47.5美金合計227387

但係18年尾tqqq由36跌到$18策略倉係贏緊大約10%,但係根據樓主rule第3季賣貨既時候月供倉大約贏緊3%

武肺季策略倉贏緊月供倉17%
但係到第3季賣出既時候2個倉幾乎平手(策略倉贏少少)

我諗睇到呢種玩法係股災果陣如果要cashout係無咁傷,同埋股災越多你越強大
但係一直龍市信念又夠既話你allin SH唔理價位咩沽空專家全部食屎,咁你係會贏多d

紅字更正,比多左
對唔住,原來我唔記得改返個每季信號線做9%,用左4%後做

最後5年截至9月30號策略倉有1319股tqqq同58847.8現金總計223155.6
對比allin月供1815股tqqq同47.5現金合計227387.8

原來計落係差唔多
但係結論不變既係越多股災你就越強大
Allin月供就唔駛煩同埋佢黎緊一路龍市會賺得多d
Lm
個回測計唔到跌30%不出場時 2次果個情況

假設左到位就會再平衡,但其實2次暫停賣出信號之後係第3次出現賣出信號 ,假設回測到去年武肺後一直反彈,已經食左9個月升浪
如果想買埋soxl 條數又可以點計
驚就不如唔好買
係買就100%TQQQ
搞咁多嘢多餘
去年武肺3月低位後tqqq已經回升超過155%

我個法則 跌30不出場係第3次再平衡,9個2月內跟據法則進行已經食盡左155%

但我都好高興你呢個結算,skip左30不出場都有咁既成績

但我相信呢個配置後壓力絕對冇月供大,因為

1.回到當時我地係唔知個市點走,2018年12月點調美股都接近2成,tqqq果時下挫唔少 因你用左75/25 下降時傷害比64比大 需知道摃桿etf衰變 , 跌50% 升番75%都未回到家鄉

2 . 投入現金方法改變,當買入信號時我們保留債券用盡資金買入tqqq , 當賣出信號時我們股債各半投入,利用9%推高每季信號線複利

比較充分利用供款

呢個就係我要控制既風險問題
唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞