TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
我唔反對ALL IN 有D人係咩都唔理刪APP 牛市先裝番

但風險承受人人唔同 有得控制點解唔做
你又知將來qqq係升市火車頭?
點解唔用upro 加schz
schz比例再減少啲
我有比較過upro

波動度tqqq比較好,我呢個配置越波動上落越大對我地越有利 呢個就係我選Tqqq原因

唔打算避開熊市,保留左既購買力絕對希望tqqq大跌買貨, 我而家開始左我好希望黎緊1月就可以跌到87蚊等我啟動30%不出場
試下用2000-2003科網股爆破做backrest
果陣qqq跌左8成
咁咪到時先cash out 一小部分
咁計法巴菲特都大把unrealised gain
想問吓巴打上一個post講過QYLD係咩嚟?
無需要
用Covered Call 搵錢既ETF 應該係用每個月賣出既Covered Call 獲利再派番出黎 放棄左成長性但有穩定既派息 佢比較好係波動唔大 唔怕賺息蝕價
對比月供 樓主假設既人性 而現實亦真係人性
唔易被震走 而月供最大機會係 高位供完 見到低位峰現 自己手動供fomo 完 股價仲可以插多兩野 到時易震走 懷疑人生 甚至動用埋孖展易爆倉
除非好有信念 唔成日留意股價 可以機械式按照紀律去供
跟你10k鎂試下
恭喜你踏出成功嘅一步
先講一下,千萬不要以為可以追贏tqqq除非2000年再發生,因為個倉位已經是3x0.6+1x0.4=2.2倍槓杆,但必然會比all in tqqq穩
我自己只推薦upro tmf 6/4先係最佳配置
我見人係用upro 40 tmf 60 不過咩方法都好能夠同負相關資產有配置先至可以抵禦風險
留名
債流動量高 幾乎每季都有錢流入,買賣信號等等,實際唔係好受影響 最低時股債比去到7% 最高時亦見過債比去到68% 但唔駛1季又因買入信號變回29% 唔同其他資產配置規定咗一個數喺債度長擺降低風險
你可以搵agg bnd冇問題的
買tqqq撚有風險
留名
動態平衡溝埋定期定值就會有咁嘅事情發生 你可以睇返3年同近1年都正數回報, 加上我哋係債券流動咁快變相留喺債券嘅時間好短
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞