TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
仲用tmf真係好咩
債息低無可低
點解唔直接買三倍心目中條數3 倍QQQ

Margin 息IB 又唔係貴

定大部份人用銀行買?
買tqqq定3倍qqq
https://lih.kg/2677301
有無back test
所以巴打嘅意思係,你可以將佢當做現金嘅替代品?定還是如果追求派息應該要有嘅保守型投資?係怕佢隻ETF執笠。確實係冇乜成長
高息低風險工具,如果你認受到15%波幅
佢將成長性變哂股息比你 佢執既機會不大,佢d call係nq100 最多減派息啫
Lm
樓主,留10~20%cash, 用嚟大跌入市,其餘每季揀一日平衡番佢咪算囉,你咁配辛苦過day trade
聽落好似冇乜紀律
1,如果你冇一樣嘢去限制住自己你揸住現金會變咗好容易手痕

2,跌到咩時候買?買幾多?再跌既時候點步署?同樣不停上升時,如何出場?賣幾多?決策反而更多

我呢個方法一年只需要做四次動作而且每次只需要15分鐘檢視 點會辛苦?
其實最有紀律係買完之後一直SH
想請教下
如果季與季之間大跌 say tqqq早排跌到11x
呢個動作會唔會搞到盤數亂晒
如果sh可以 容易成功 就唔使有資產配置, 唔係人人好似你哋有鋼鐵意志

必須要承認人嘅情緒係好複雜
唔會,季度波動我地唔會介入 除非峰值80%且tqqq比例介乎60%-100%
打漏左
如果季與季之間大跌果陣用儲蓄加倉*
儲蓄係指6:4比之外既錢
tldr 唔知你個加減注機制係點,見樓上冇人提過溫馨提示下,如果1999年時已經有TQQQ,就算DCA 左,個MDD 都有成93%

https://seekingalpha.com/amp/article/4416406-tqqq-long-term-hold-viable-dca-only-for-those-highest-risk-tolerance
你可以咁做但我唔建議

1.失去紀律

2.你唔知季結時是升是跌, 你可能好似舊年武漢肺炎嗰陣時, 3月頭下跌嘅時候一直跌到月尾
我都想請教,
我見你上個post, 用QLD講解嗰陣,冇"比例介乎60%-100%"咁上下嘅規則,
我想問吓係唔係TQQQ先至需要?
如果我只係想買QLD嘅話,就只係需要睇有冇50%峰值?
如果只買QLD 一樣,只係QLD因為2X 做到50% NQ已經一季內升超過25% 可遇不可求
都冇乜幾可一季內做到

呢個設定嘅目的係擔心當我哋啲tqqq比例太高,tqqq比例由60升到90, 可能一個回調會抵消曬我哋嘅升幅
感謝巴打,所以我可以當做係收息幾既一種選擇
有冇比較過upro+tmt 同你既方法
見到樓主咁熱心講60/40大法我潛咁耐都忍唔住注冊講番句
因為我自己都做左60/40一段長時間
無論出面炒咩都好終有一舊固定錢放係TQQQ到

上面unit price唔準 因為我為左避開9月大跌而reallocate過
另外因為anticipate會加息所以加左FAS
而因為金融股-債有明顯既negative correlation
上面睇落債好少但其實某程度上仍然係60/40黎

我想問樓主 有冇backtest過你呢個方法會跑贏simple rebalancing幾多?
即係話完全唔理上落 單純每3個月/半年 rebalance做60/40咁

上面係3個類似60/40既portfolio 全部開左3x
(backtest唔到2012之前既我用冇leverage過既產品代替)
1. 60TQQQ+40TMF(TLT 3x)
2. 80TQQQ+20SCO(石油-2x)
3. 60TQQQ+35TMF+5UVXY(VIX 1.5x)
其實幾種方法除左2008以外都冇得輸
然後美國個貨幣政策越趨成熟下唔少人覺得出現2008既跌法機會唔大(講就咁講)
所以睇2012-既performance已經夠 樓主又點睇
(Portfolio 2就係比08石油崩盤拖低 由2012開始一路贏)

Disclaimer: 石油同VIX既etf風險比TQQQ更高 唔sure自己做緊乜唔好亂黎
冇呀 但摃桿債同果加息周期可能下行會大d

d人做test用30年歷史,但1989年開始已經漫長減息期, 利息降低對債券價格就會升高
股&現金/債ETF平衡基本野,重點都係避免同TQQQ一齊大幅下趺保留購買力,如果識選更加好嘅避欠資產當然冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞