TQQQ 9% 資產配置術上線 (置頂教學)

276 回覆
61 Like 6 Dislike
一早講左
科網股爆多次
TQQQ投資者冇可能仲可以咁堅定
原油etf 唔識個週期真係好難掂, 感覺有啲複雜

不過話時話我呢個方法好難做test 低位不出場冇得set,升到峰值再平衡又冇得set

如果行緊30不出場時 又會強制我再平衡,測出來同真實回報會差好遠
如果全倉趺7成都可以面不改容,夜晚訓到覺既人,其實可以直接SKIP左篇文
我自己係支持維持一個TQQQ : VOO : Cash嘅比例嘅
其中TQQQ : VOO比例可以調整,Cash嘅比例最好不變
窮嘅時候TQQQ比例可以高啲,開始富有之後就保守啲
用每星期/每月結算價做reference拉張spreadsheet有冇得諗
無啦啦加個SCO 有d 為砌而砌feel,ching 你加佢落去係想hedge 走邊種risk?
因為index同油之間個negative correlation比index-bond更強?
TQQQ-TMF係-0.34
TQQQ-SCO係-0.47
UPRO-SCO係-0.56
當然只係數據上correlation好難有理論支持而且2008會重傷(不過主要都係得呢次會)
只係純學術討論姐 我自己都係跟番TQQQ-TMF為主
一早講咗
2000年科技公司同2021年科技公司兩樣野嚟
為左多少少嘅負相關(重要無乜經濟邏輯,純粹backtest 崛出黎)去short 一個asset class 唔多抵屌。攪得asset allocation 都係全long 多,變long short 就完全第二個分析框架,d parameters 唔同晒
講緊tqqq
類似既野有人研究過
https://www.brookings.edu/blog/ben-bernanke/2016/02/19/the-relationship-between-stocks-and-oil-prices/
當然實際上個correlation未必有咁強+個correlation既經濟基礎一定冇股-債咁好
所以我都唔用果套 只係以前同人討論過順手擺上去
btw long 反向etf係asset allocation算short?反向LETF有個自己deleverage既特性同你直接short都幾唔同下
(好似離左題希望樓主唔會介意
市場沒有新鮮事 歷史總是在重複
反向etf 唔建議長玩 股市整體升多過跌,除非你有自己一套進退戰略
拉夠10年睇啦
請問幾多比幾?每季調整一次?
宜家nasdaq裡面有幾多隻股係crypto?
你中意啦
講緊上面用SCO取代TMF姐 同樣係跌市有反應(數字上)
而且係少數反向leverage完損耗唔會太誇張既(10年-90%)
UVXY一年可以唔見九成 已經同你長期買put保身差唔多
都係果句 呢個玩法冇乜經濟基礎 唔sure既話唔好亂用
比例因人而異,睇吓你風險承受能力同埋有幾進取。
舉個例:
好窮嗰陣可以7 : 1 : 2
有幾十萬嗰陣可以5 : 3 : 2
有幾百萬可以3 : 5 : 2
更有錢可以2 : 6 : 2

大致概念係咁,實際上比例按個人需要調節。
好難得有人有心分享
留名
用短債etf (MINT, NEAR)取代cash會唔會更好?都叫做有頂屎咁多息收下 好過果0.01%活期息
算呀,封左底但都係short 緊個beta

學術討論就
1) oil 算唔算asset class;
2) if 唔算,commodity 又算唔算
3) if 是旦一個算,佢地個beta built on 咩risk; d risk 同stock risk 有咩分別

利申唔知答案

不過睇過ard 2006 有篇文cfm property mkt唔係asset class,因為個return 可以用50% small cap + 50% HY bond simulate 倒。所以我估short 油大機會都係攞黎攪,forgo beta for nothing

sor 樓主again 離題萬丈
坦白講我對短債ETF無咩認識。啱啱睇咗過去表現發現依兩隻都超穩,似乎可以取替現金。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞