高雄城中城大樓惡火傷亡慘重 至少22死

425 回覆
78 Like 9 Dislike
咪同大陸同一個習性 小做小錯
有事左推右推
鄉縣犯左D輕既刑法又搵里長去嘈人
打人情牌 送下野
呢啲制度好難一兩屆政府任期改到
近年台灣就做緊議員年輕化 提升近議員影響力去整合呢啲地方勢力(而鄕下地方真係冇計)
仲有黑幫背景勢力
望就望呢班人死嘅死 老嘅老先大改到
當年live影住佢活生生燒到咁,嚇到嗰陣仲係細路嘅我驚到好多夜唔敢瞓覺
為城中城46死下台? 陳其邁哽咽14字回應

過去,陳其邁曾因9死火警,怒嗆時任台中市長胡志強「該下台負責」;城中城46死大火後,外界有聲音認為陳應該停職或下台。陳其邁上午被媒體問及此事,他用26秒的時間回應這個問題,過程中還哽咽停頓6秒。

他說,高雄大火很多市民朋友心情和他一樣,內心非常沉痛,對自己而來,我是覺得… ,說到這裡陳其邁哽咽了,接著說:「深切反省,我也不會迴避我的責任。」

稍早,陳其邁前往高雄市立殯儀館關切時也表示,已成立行政調查專案小組,「釐清真相!不會迴避!追究相關責任」。相關局處會全力協助家屬辦理後事。

….

https://tw.appledaily.com/local/20211015/KOAFRZWCMVFFFMOH47JEF3ZU3Y/

會唔會搞到陳其邁要下台?
點解要罵戰

其實Ptt 好多網軍
仲有防爆小組
佢轉載過去又只係拎後半句
好多人都知係網軍搞事
唔會,落咗台要搵個第二個更高嘅位安置嫁
但紅燈車可右轉 其他地方都有
落台都係做個儀式姐,另一個上台後都唔會有任何改善,隔一陣又會再整多單,之後又落台,loop
司機質素
真心點解咁都要落台? 呢d意外邊關市長事?

胡志強都想知
唔會
同意, 本身胡都唔應該因為意外落台
塔綠班臉皮厚過鐵板,梗係唔會啦
就算係都等到任期滿再調去中央做官啦
主層火燭,地獄直通𨋢
睇關鍵時刻就知啦,個個都馬後炮靠吹水二手料作無事實陳述
台灣政治新聞 = 娛樂版。
人中果d 打大boss 既地方
算把啦 一堆以說官話為榮的垃圾
關鍵時刻本身都係出名嘩眾取寵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞