其實台灣可唔可以先假設陳同佳唔係殺人犯?

206 回覆
22 Like 417 Dislike
唔係有cctv? 酒店門口同高鐵

係冇影到佢殺人過程
但佢拖住嗰個喼入面真係有條屍, 兼且冇人入過佢哋酒店房

同埋陳同佳本身都承認咗係佢殺人

唔通咁都唔可以證明到
咁係咪代表以後有所謂既證據加埋喺法庭以外認罪就可以將人定罪?
咁法庭要嚟做乜
瞓醒未呀你
香港自己主權都認唔到時 你叫佢佢承認台灣主權

台灣唔好玩得咁過火 佢已經係政治上撈咗好多油水

到時大陸話一個中國,夾硬將陳同佳拉上去
將台灣”地區法院”嘅嘢放係北京法院審
到時你都係蝕章
反正佢哋都唔係好洗講證據
你都on9, 證據都有曬
咁照你咁講, 警察就算睇撚黎佢殺人, 拉左個殺人犯, 未判都唔係殺人犯啦

送佢去法院係定罪判刑, 唔表示佢未係殺人犯
就算我當你唔計法律, 行政本身就有部分權去執行法律處理唔到既事
為台灣人民安全唔比佢黎有咩問題
而家係香港政府拒絕司法互助
陳同佳唔整簽證
關台灣撚事?

你就瞓撚醒未?
比個殺人嫌疑犯電子簽證自由行上機?
邱垂正強調,關於港方相關人士重談所謂台灣不把陳同佳簽證的舊調,我們必須要嚴正說明,一個負責任的政府,不可能同意殺人犯以自由行的方式自行搭機來台,置同班機旅客安全於不顧。
話佢係殺人犯 已經係將佢定罪 行政做埋司法嗰份
冇問題啊 咁咪叫佢做通輯犯囉 點解要叫佢做殺人犯? 未審先判?
都只係話陳同佳唔可以用自由行依個方法去台灣

同你話台灣唔俾佢入境係兩個概念嚟
你鐘意啦 但而家係講緊點解佢唔用"通輯犯"而要用"殺人犯"依個term
咁同陳同佳入唔到台灣境有咩關係?

同埋有冇台灣官方稱呼陳同佳殺人犯既source
樓主「佳仔係無辜嘅 港共酷刑虐待佢先話自己係殺人犯」
又黎偷換概念, 殺左人已經係公認事實, 物證人證又有, 佢只係未被判刑既殺人犯, 唔洗用定罪界定佢係殺人犯, 無罪推定呢個case根本唔適用

你唔係弱智/5毛, 就係讀書讀壞撚腦
上次咪準備曬便衣夾佢去囉
你瞓醒就諗下點樣用可行嘅方法解決啦

我唔介意你迫大陸同意香港可以同台灣司法互助架
如果你得嘅話

同埋我自己(作為飛機乘客)就唔介意 同嫌疑殺人犯搭同一架機

師兄你咁膽小 其實777可以包機送佢去

嗱 計我就諗咗唔少 你瞓醒後 攞一兩條參詳下啦
膠都廢事俾
包機加便衣
哇 你d logic都幾撚弱智,
你唔介意可以代替哂成機人唔介意?

我都唔介意殺人犯可以係香港通街行,
不如全港殺人犯放監好冇?

咁你咪叫777包機lor柒頭

而家台灣淨係唔比陳同佳電子簽證

結果入撚哂台灣數

成單野係香港政府唔想配合

關台灣撚事?
https://lihkg.com/thread/2736111/page/1
邱垂正強調,關於港方相關人士重談所謂台灣不把陳同佳簽證的舊調,我們必須要嚴正說明,一個負責任的政府,不可能同意殺人犯以自由行的方式自行搭機來台,置同班機旅客安全於不顧。
樓主「你可以認同樓主係女人 佢入女廁你都可以不報警 同理你都可以認同陳同佳未殺人」
你喺度搬緊龍門
你自己睇番 #1 你開 post 個目的想討論乜先
咁係咪代表以後有所謂既證據加埋喺法庭以外認罪就可以將人定罪?
咁法庭要嚟做乜
True
行政/執法就係要即時判斷
司法先係假設無罪
拒絕入境係行政
宜家冇得去台灣旅遊

拒絕入境嗰個唔係法庭
係行政機關
你係咪搞錯咗啲嘢?個Visa批唔批畀你完全係由對方國家決定,佢批又好唔批又好,其實無必要同你外國人交代。宜家有個「因為疑似喺上一次嚟台灣旅遊殺咗人而被通緝嘅外國人」用旅遊原因申請入台證,人哋合情合理唔批。

實際上,如果港共畀clearance 佢出境,佢即使無Visa都可以去到台灣機場,台灣無權管一隻唔屬於佢哋嘅飛機係香港起飛帶啲咩乘客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞