其實台灣可唔可以先假設陳同佳唔係殺人犯?

206 回覆
22 Like 417 Dislike
雖然佢自己認咗 但係未經過審訊同定罪 法律上應該重未係殺人犯?
咁樣台灣係咪可以根據依點比佢去台灣旅遊(然後喺機場拉佢涉嫌謀殺)?
利申唔識法律野 希望有法律勁人解答
港共玩野
仲要幫港共兜
關你咩事呢毒撚
樓主心水清
估唔到台灣都已經淪為有罪推定 同大陸接軌
台灣唔當佢係殺人犯,咁港共更加唔使要佢去台灣
咪係 同台灣講法治
自己呃自己啫
都有初步證據証明係佢做
其實點解可以當正佢係罪犯
還佳仔一個公道啦
而家係台灣聲稱"因為佢係殺人犯, 所以唔比佢入境"
我唔係幫港共兜啊 而係台灣個講法有問題喎
佢無端端整個咁既statement出嚟想點?
台灣行大陸法
你咁講,咁「通輯」本身係唔係淪為有罪推定?
通輯可以係你未有罪但有足夠證據證明你做咗件事,而要拉你去調查
你可以話自己冇罪,但你要個人喺到先上到庭俾法官同陪審團判你有冇罪
之前某KOL 教左路送佢去南非
佢係通緝犯,雖然尚未定罪,但係好明顯同正常人唔同

大腦請多使用
你會唔會想同佳仔同一班機,坐佢隔離?
佢中途發爛唔自首,捉住幾個客協持要返香港咁點算
一個自認殺咗人既「危險人物」,台灣政府可以比佢去台灣旅遊?
咁美國俾唔俾恐怖份子去美國旅遊?法律全部都未判架喎?
閉路影到
自己都認埋
樓主係要懶獨特
現行犯
因為佢認咗殺人 話佢殺人犯係因為啲人假設佢冇講大話 但法律上佢重未算係殺人犯
而家台灣失驚無神彈一句"因為佢係殺人犯, 所以唔比佢入境"
不禁令人問 究竟台灣係人治定法治呢?
又多條劫機罪,其實佢唔用張信用卡咪無事,其實係咪老已,唔覺佢會咁on9
警察列佢做通緝犯唔等於法律上判咗佢係殺人犯
但台灣點解要用殺人犯依個字眼?
根本兩邊政府都唔係當呢件事係刑事問題, 早就已經升級咗做政治問題.
D人仲成日諗點樣將陳同佳送過去, 真係得啖笑
一日未判一日未有罪 係嫌疑殺人犯
而唔係而家台灣已經話咗佢係殺人犯
講到通輯 係嫌疑殺人犯 所以更加要通輯 同 捉拿去審 再判定
而唔係話佢殺人犯 所以唔俾佢去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞