其實台灣可唔可以先假設陳同佳唔係殺人犯?

206 回覆
22 Like 417 Dislike
咁架機未入中華民國之前邊個負責?由得佳仔自由地同乘客空姐搭嗲?
你攪清楚
台灣係唔批旅遊Visa比佢
話之支那夾佢上去殺左佢
成件事係香港人殺香港人,台灣蝕乜鳩
唔當陳同佳係殺手犯, 台灣政府依然有權拒絕陳同佳入境
算啦唔好再同樓主嘈
其實我已經見到有幾個留言秒殺左樓主

不過佢同班藍絲一樣: 犯法就係犯法,自由民主訴求我睇唔到,法治基石我睇唔到,總之我睇班黑衣人唔順眼拉晒佢就岩,理得你有冇公平審訊,最好背囊搵到兩條索帶判佢死刑
總之我咬死一兩個眼字,其他野我扮睇唔到,我就睇開黨媒,睇台灣唔順眼,你地點都講唔贏我我重申一次: 佳仔冇錯,香港政府冇錯,責任全在台方
佳仔明明係摧毀和平統一嘅元兇
港共唔知為咩對佢咁好
林病:呢單野唔係我跟開
咁陳同佳話願意自首啊嘛
唔洗搞咁多
陳同佳只要向全世界公開講
佢N年N月N日飛去南非就得
一落機南非警方就會拘補佢
引渡去台灣
如果有機會,樓主會唔會同拉登搭同一架飛機去美國?
咁當然先假設佢係冇犯罪嘅,唔使帶腳鐐手銬,亦都冇任何官方人員陪同,佢攞乜上機都得。
通輯犯黎喎
其實點解唔送佢去支那審?
驚佢比邊個搞?潘媽媽?
想問上機前使唔使check 入台簽證,牧師帶佳哥搭左飛機去到先算
其實台灣法律本身都係垃圾
佢唔係犯,係疑犯
你問下港共點解香港啲疑犯可以無限期扣押?
咁咪係囉
依家通輯陳同佳都係因為佢係嫌疑犯,唔係罪犯
而台灣將嫌疑犯放入入境限制名單入面,所以唔俾佢入境
佢自己都認埋唔當佢係殺人犯當佢咩?
我都想知點有問題
任何一個國家可以拒絕任何唔係自己國民既人入境,唔洗畀理由

發簽證畀通輯犯係唔合埋,陳同佳係台灣既通輯犯

總之就係唔知點解去咗台灣機場就解決問題,所以陳同佳根本無打算去台灣
航空規矩嚟講,上咗架飛機其實就等於進入咗嗰架飛機註冊國家嘅領土,一入機艙門,飛機上面嘅台灣警察就可以鎖起佢;同埋只要台灣願意將佢緝拿歸案,叫華航派架空飛機過嚟都得,畢竟華航係官股國企嚟

事實上只要台灣願意,係有好多實務辦法可以將陳同佳緝拿歸案嘅同時避免咗啲難以解決嘅政治爭端
台灣唔講法唔通同支那一樣講人治?五毛做到你咁低莊都係第一次見
起完你底原來你真係死五毛一隻,仆街連尼住死都唔做嘢del 五毛
敢問一句你係想帶風向賴鳩台灣唔收定老母生少咗個腦比你?
答埋你啦,台灣係拒絕陳同佳就咁搭飛機去台灣,唔係唔肯比佢入台灣,台灣提出過單次移交,直頭有搵過人嚟香港機場,係陳同佳無得去機場啫,早幾年石棺案班人走曬去台灣,都係台灣警察捉佢地,香港班狗去台灣接,個時得依家又唔得?
仲有人提出過域外法權,係香港審,係林鄭係要推逃犯條例,同唔接受得單次移交,陳同佳咪住咗咁耐大屋,依家去咗邊都唔知囉。林鄭放咗個殺人犯出街,你又唔屌下林鄭?林鄭唔肯押佢去台灣,你又唔屌下林鄭?
樓主試下申請入台證嗰陣話自己殺咗人未坐監 睇下佢批唔批比你入境旅遊囉 不斷斟酌個字眼做乜鳩 改口叫嫌疑犯都唔會比佢入㗎啦 唔洗對自己國民負責呀?
台灣唔急,因為死者唔係台灣人

所以揸正黎做係最啱
法治邏輯黎講佢的確唔係犯人
現實世界嘅邏輯黎講有邊個國家會批visa俾個通輯犯搭客機入境投案?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞