拒發簽證給陳同佳? 台方:不可能同意殺人犯自由行來台

160 回覆
385 Like 6 Dislike
在台殺害女友潘曉穎的香港人陳同佳遲未來台投案,聖公會牧師管浩鳴近日對外稱台灣拒發簽證給陳同佳,陸委會副主委邱垂正今日嚴正回應,一個負責任的政府,不可能同意殺人犯以自由行的方式自行搭機來台。

邱垂正強調,關於港方相關人士重談所謂台灣不把陳同佳簽證的舊調,我們必須要嚴正說明,一個負責任的政府,不可能同意殺人犯以自由行的方式自行搭機來台,置同班機旅客安全於不顧。

邱垂正表示,陸委會一再呼籲港府應務實回應台灣早先提出的司法互助請求,協助早日將犯嫌繩之以法,就是希望能夠彰顯司法正義,同時也保障台港旅客安全,我方的溝通大門永遠敞開,目前就是等待港方展現妥處本案的誠意與決心。

針對管浩鳴對外聲稱有多次聯繫陸委會,邱垂正僅回應,他的身分在我們「刑事訴訟法」裡面沒有角色。

https://news.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/3442599
針對管浩鳴對外聲稱有多次聯繫陸委會,邱垂正僅回應,他的身分在我們「刑事訴訟法」裡面沒有角色。

好柒呀牧屍
中華民國同中華人民共和國誓不兩立
佢又唔係律師,又唔係疑犯家屬,按程序做野關佢撚事咩

同佳仔同性結婚啊笨,咁咪有角色囉
契左佢做仔囉一係
港共:責任全在台方
買張機票,台北做轉機點,轉機果陣可以拉佢,又唔駛批佢簽証
根本支港政府就係一定要屈到人承認自己係台灣省先交人
陳同佳(深山修練中)
港共無限loop
唔肯行出第一步

仲瀨返人轉頭
責任全在台方
係有心嘅叫佢上船出公海,然後台灣警察又咁啱響公海發現同埋捉到佢,咁咪搞掂囉
台灣唔係因為防疫理由唔比轉機咩
其實我由頭都尾都唔知啊木屍係用咩身分/理由去接管佳哥
呢d野你知我知單眼佬都知啦
真係聽台灣講去玩移交咪即係變相承認佢係一個國家
唔係7婆當初點會整逃犯條例出黎搞到遺臭萬年
台灣心諗死嗰件又唔係台灣人, 你港共鐘意咪慢慢玩飽佢

總之唔按正常國家移交就唔收
其實可以送佢去同台灣有引渡條例既國家
兩邊都係玩政治操作
其實點解唔可以用域外法權,香港審佢判佢坐終生
不過兩年幾前已經有人提過,港共唔肯做
點上機,如果得,直送台灣啦
阿生,其實你個招係得,但7婆想玩野,要矮化台灣呀
台灣零成本同你玩
殺人嘅係香港人 死嘅又係香港人

收你係人情 唔收係道理
呢單野台灣政府對台灣民眾完全無壓力
點會上唔到機,佢而家喺香港係自由人
同埋就算個國家同台灣有引渡條例,唔代表佳仔唔可以入境,只不過係佢一入完境台灣就可以申請引渡佢返台灣
其實陳同佳根本唔會想去台灣
港共咁迫佢去台灣 又唔係用手扣鎖住佢去
萬一佢喺機上殺多兩件 同港共攬炒都幾係野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞