台灣可能放寬港人移民資格

296 回覆
88 Like 19 Dislike
英國個門檻而加重要低好多 去台灣就算你咩都ok比人搞最快都要一年時間..
咁追索返唔只
80後在 1984年都好細,
要責怪係當年如果一百萬人上街反對英國還香港九龍比大陸
間公司重要同你自己本身既經驗有關 你要說服到佢哋點樣有辦法可以經營到三年唔會執笠 所以其實係好撚麻煩
有BNO 寧願囉150萬去英國唔做野燒六年 囉BC仲好過台灣啦

何況唔會真係唔做野/讀書
香港人去台灣讀大學畢業後
回港工作兩年申請HF169 移民台灣唔得
仲要賺錢先批
做生意包生仔
六年後都唔知咩世界啦
仲有無港澳條例都唔知
有bno 梗係去英國
拎150萬去台灣燒 仲要唔知批唔批 真心痴線
無bno 去台灣
無bno 去台灣即係大陸出世/97後出世既多
去台灣都係搏一鋪
當然 如果你係搏 加拿大>台灣

講真
英國機會大過台灣好多
例如投資600萬台
拎去英做5+1
唔好近倫敦
無病無痛都過得很好
台灣洗費平
但揾錢機會細過英

但有些如香港護士去英揾錢同台灣咁上下
在政治打壓下
可能去台灣補考返護理做當地護士可能有得諗
傻仔先移民台灣陪燒山等武統咩
一開始就冇諗過去台灣
人工同環境都麻麻
痴線佬都多
最安全係一路養到批到護照為止
其實真心勸喻香港人唔好對國軍有咁大期望,唔係想踩國軍,但係我想講嘅係台軍內部腐敗程度其實同狗隊不相伯仲,軍佬會千方百計隱瞞自己過失必要時甚至殺人滅口,如雷政儒案丶軍史館殺人案,而且內部階級觀念封建亦造就咗好多慘劇如洪仲丘案丶黃國章事件等多不勝數嘅醜聞,當中許多涉案者之後都冇後果可言。呢啲醜聞同國軍無作為印象甚至係近年令好多台灣青年唔想當兵,如果唔係近年忘國感加強咗,否則國軍依家民望唔會咁高,連台灣本土人都唔想入呢個火坑,香港人又何必攞苦嚟辛,如果想參軍外國亦有好多外藉兵programs 例如 美軍丶bno 的英軍丶法國外藉軍等,首選我覺得唔使搵台灣
兩蔣時代仲容易
開個銀行戶口入錢放一排就得
總之好易
講得好岩,不過講左十幾年
百五萬港紙放三年有國藉
仲可以本金全部拎返
然後享受人地社會福利,健保,投票權
都未計中共可以由此滲透
有冇邊個國家有咁著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞