《異瞳者》唔洗呃我,我一眼睇得出你係唔係處女(續)

258 回覆
39 Like 6 Dislike
好正
好緊張

有機緊張先
好正

有幾正呀

今晚寫多1-2篇
Vision 063  四面楚歌

「小丁,大魚而家游到邊到?」我向著對講機喊道。

「我只係見到個海好黑,架船而家向住一個光點行,應該就係黎接佢地既大船。另外好似仲有多一個光點靠近。」

「你聽唔聽到佢地講咩?」

「而家已經聽唔到啦,竊聽器已經失左效。」小丁答道。

「Brain你準備好狙擊就隨時可以行動,而家已經離開左香港水域,毒蛇應該唔會追究。」我望著雷達說道。

「收到,我已經對準毒梟個頭,只要佢一換船就射佢落海。」Brain信心滿滿。

「Brain,如果你係呢個位都進攻會有危險。」荒眼再次提醒他,看來她看到的一定是很壞的未來,我想起Brain的黑色印記也感到不妙。

「我知道架啦,但係如果而家換位既話就好大機會失敗,機會難得,一定唔可以錯過。」Brain的意志絲毫沒有動搖,我也沒有必要再勸阻他了。

皎月高掛,現在時間為晚上十時二十三分,我們埋伏了半天終於來到要動手的時刻了。

「我見到架大船啦!」獲取了毒梟視野的小丁喊道,「而家準備換船,Brain你郁手啦!」

小丁無法將視野與我們共享,只能透過口述通知我們,使只聞其聲而不能看到現場的我特別緊張。

一聲令下,子彈從Brain的狙擊炮中射出,乘著海風向著毒梟的頭顱飛去。

「中左!」Brain激動的喊了一聲。

「Good job!Brain你而家轉換位置,我地準備撤退!」

「唔係呀,係我中左槍。」Brain的聲音突然變得虛弱。

明明我們才是主動的一方,為何Brain的反而會被擊中?

荒眼的預測也實在是太準了。
Pushhhhh
「你中左槍?」小丁緊張地問道。

「小丁,你幫我睇下毒梟係咪中左槍?」Brain一點都不在乎自己的傷勢。

「佢而家已經成功上左第二架船,好似咩都無發生過咁...呀!你地做咩呀!」突然傳來一陣雜聲,小丁就與我們失去聯絡了。

「小丁!小丁!」我的呼喊沒有得到任何回應。

「荒眼,你知唔知小丁發生咩事?」

「我睇唔到佢會有危險既未來,所以應該唔洗太擔心住。」經她這麼一說,我就放心得多了。

「咁Brain呢?Brain既情況而家點?」

「唔樂觀。」荒眼簡潔地回答。

「Brain,聽唔聽到?Brain,你既傷勢點樣?」

因為得不到得Brain的答覆,我決定親自跑去找他。

「Chaos,如果你去Brain果到既話你都會有危險,而家最安全應該係留係原地。」荒眼說。

「你咁姐係叫我見死不救?」

「我只係唔想再多一個傷員,有時候真係無必要同命運作對,佢就係唔聽我既建議先會咁樣。」

「你錯啦,佢只不過係想完成任務,Brain既人生意義就係將逃出法網既壞人繩之於法,就算要賠上生命都在所不惜。」我急著為Brain抱不平。

「值得咩?」即使隔著話筒,我也感受到荒眼認為Brain這舉動很愚蠢。

「我唔同你拗啦,總之我而家就要去救佢,如果你有咩最後警告話比我聽我會好感激。」

「我見到你比人捅左一刀既未來,如果你想避開既話,就唔好同個女仔糾纏咁耐。」

「邊個女仔?」我驚訝地問道。

「一個我唔識既女仔。祝你好運。」荒眼說罷就掛線,看來她都認為我蠢得無藥可救了。

不過我還是決定要去看一看Brain的狀況。
Pushhhhh

pish
Lived
Sarah
Sarah

都話唔好糾纏
Sarah

都話唔好糾纏

掛住佢

Btw 你係咪讀medic?
Sarah

都話唔好糾纏

掛住佢

我要文啊樓豬
Sarah

都話唔好糾纏

掛住佢

係呀
我要文啊樓豬

今晩出文
近排有野要忙,最遲八月二十一日出返文
近排有野要忙,最遲八月二十一日出返文

可唔可以出埋呢段先
Sarah

都話唔好糾纏

掛住佢

係呀

Gf都係medic,佢追追下呢個故放棄左
Sarah

都話唔好糾纏

掛住佢

係呀

我都有少少想棄故,想寫第個
可唔可以出埋呢段先

下段有啲長
Sarah

都話唔好糾纏

掛住佢

係呀

其實個故有冇50%?
Sarah

都話唔好糾纏

掛住佢

係呀

其實個故有冇50%?

其實大綱就寫好左,睇下詳寫定略寫
過左一半架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞