《異瞳者》唔洗呃我,我一眼睇得出你係唔係處女(續)

258 回覆
39 Like 6 Dislike
我都係返去休養一下
我都係返去休養一下

抖完好出文啦
在酒精的作用下,我與荒眼越談越暢快,由參加這次任務的原因談到她的往事,我也分享了Mönkh被擄走的事,原來荒眼的能力就是因為兒子被毒蛇之眼帶走而覺醒的。

「你既能力都係向比人迫到絕境既情況下發現既?」荒眼問道。

「應該唔算,我既能力可能係人為制造出黎。

「邊個會對你做啲咁既事?」

「我估係識得我既人,但我未必識既人。直覺話我知線索係毒蛇之眼會搵到。」

荒眼撥走額前的秀髮,露出一條疤痕,問道:「無嚇親你呀可?」

「唔會,其實就算有呢條疤係度你都依然好靚,根本唔需再戴面具。」

「我戴面具係為左提醒自己果一次既教訓。」

我沒有追問是甚麼樣的教訓,之後我們談了到時的聯絡方法,便各自回到各自的家裡。

一星期很快過去,Brain在行動前一天確認了毒梟出現的時間及碼頭,小丁也想到了安插發信器的方法,下午六時三十分,我們在偷渡碼頭附近的停車場作最後作戰部署。
重以為荒眼會係新既女主角,感覺男主角同荒眼既能力好match
點知荒眼係人妻,重要有仔仔
買大送細
重以為荒眼會係新既女主角,感覺男主角同荒眼既能力好match
點知荒眼係人妻,重要有仔仔
買大送細

人妻先正
不過大十年,不了
幫推
岩岩睇哂
之前有睇過
推一推
終於好返少少啦,今晩出文
岩岩睇哂
之前有睇過

要繼續支持呀
加速
加速
BTW 巴打好番啲未
加速
BTW 巴打好番啲未

啲咳仲未清
多謝關心
黑實壯漢旁邊只有一人,是個比我還要高卻瘦得很的青年,打扮誇張得不像是偷渡客,紅金色的公雞頭,拳頭大小的耳環,帶著這樣的護衛到處走也太過招搖了吧。

「龍躉出現係一號湖,隔離有一條細魚,漁夫準備Action。」我利用一早談好的暗號發出指示。

「收到。」「漁夫」小丁按原定計劃行事,拿著釣魚裝備朝毒梟二人走過去。

「會唔會有危險?」我問荒眼。

「只要唔好有眼神接觸就無問題。」

換言之,荒眼看到的其中一個危險未來是由小丁與毒梟有眼神交流開始。

一般來説,偷渡客都不會選這個碼頭,因為這裡比較熱鬧,時而有人岸邊垂釣,乘小艇出海的人也不少。

可能是看透了越危險的地方越安全這個道理,毒蛇安排了船家在此接應,但因為岸邊停泊的小艇也近十艘,我們也不能事先知道接頭人在哪。

「喂兩位靚仔,呢度有啲新鮮釣既泥鯭,平啲賣比你地煲湯呢?」小丁怎麼向他們兜售賣魚了,這跟原定計劃根本不同!

「小丁!小丁!」

「Chaos,你叫佢都唔可能應到你,同埋你睇真啲,佢一直都係用頂草帽遮住雙眼。」荒眼氣定神閒地說道。

現在也只能相信小丁。
呢排好多人病呀 樓主小心身子
Vision 062 願者上釣
lm
毒梟沒有理會小丁,但身旁的潮童注意到這奇怪的漁夫,向著一邊搖頭一邊揮手。

「我地唔需要呢啲啦,你無咩事就快啲走。」那潮童遞給小丁一張一百元鈔票找算打發他離去,但小丁收了錢還是站在原地。

「兩位客觀唔似本地人啵,不如我免費送比你地啦。我準備走啦,一個老人家食唔到咁多野。」

想不到小丁扮起老人家來也很像樣,完全沒有惹人懷疑。

「真係唔需要啦,麻煩你讓一讓路,我地趕時間。」這人算是十分禮貌。

「好啦。前面好多蚊,呢枝蚊怕水你收左去啦。」小丁拿出最後一件法寶。

「我地自己有帶,多謝你既好意,拜拜。」

毒梟點頭與小丁道別,就再沒有與他糾纏,小丁也繼續低頭慢步回到開始時的藏身處。

「報告,計劃A失敗,而家轉行計劃B。」

「你知唔知頭先可能會有危險?」我問道。

「呢樣野我一陣再同你解釋,呢個係我覺得現時最好既部署我先會咁做。」小丁自信地回答。

「好,咁你完成任務之後返去寫返報告書比我。」我嚴格是因為這是馬爺的要求,如果有會員進行計劃外的行動,可能會影響了委托人的利益,所以一定要呈上報告解釋。

「你唔洗擔心,我岩岩已經裝好發射器啦。」

「吓?你係點做到架?」

「我操控既蚊型搖控機一路係佢兩個附近飛黎飛去,個毒梟一野拍落佢塊臉到,咁就有幾個發射器植入左皮膚,佢今次點都走唔甩啦。」

「Good job. 但係咁同啲泥鯭又有咩關係?你係邊到搵啲魚出黎架?」

「要發揮到蚊型飛行器既最大功效,一定要令人確信果隻真係蚊。雖然引擎聲同拍翼聲好似,但係運作耐左就會有燶味,所以我先靈機一觸用魚腥混淆佢地既嗅覺。」

「原來係咁。你繼續留意佢地動靜,將佢地位置畫係地圖上面。」

眼前的其中一個屏幕變為地圖,一個則變為雷達,小丁透過能力取得毒梟的視野,並定時回報給我們。

「荒眼,下一個要注意既地方係咩?」Brain已經組裝好他的狙擊槍並找到藏身的位置。

「你係而家呢個位狙擊既話有好大機會比人發現你既位置,所以最好換個位會安全少少。」

「如果呢個位係最佳狙擊位置呢?」

「咁你就要冒最大既風險啦。」

「明白,多謝你既提醒。」Brain口裡說明白,卻沒有換個位置。

「到目前為止大家都做得好好,而家要等既就係佢地開船出海換船既瞬間,果個時刻既防避應該係最薄弱既。」我稍微鼓勵一下眾人。

Brain的能力其實比較普通,是比常人強二十倍的超強視力,但他的狙擊技術一流,就算是一百公里外的目標,他也能算準彈道擊中對方。現在小丁鎖定了毒梟的方位,他就再也逃不開Brain的雙眼的追捕。他就一直在這兒等待開槍的時機,子彈永遠從超遠處射過來,不留痕跡地靜靜殺人。

荒眼說Brain的狙擊會有危險,難道他會被敵人預先發現?

「Brain,你睇唔睇到大魚既位置?」

「睇到,佢地而家已經上左架小船,我準備係佢地換船既時候動手。」

「好。」

事情的發展太過順利,讓我懷疑是否會有埋伏,但若如果有危險的話,荒眼會提前通知我們,所以我現在也不用太過擔心。
moree
好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞