《異瞳者》唔洗呃我,我一眼睇得出你係唔係處女(續)

258 回覆
39 Like 6 Dislike
「我有請一個私家偵探幫我查個毒梟既行蹤,但都係無功而返,過幾日就收到恐嚇信啦。係啦,呢到有佢啲相。」

我從Brain手上接過幾張照片,相中人樣貌平庸,只是個皮膚黝黑的中年壯漢,並沒有甚麼明顯的特徵。除非他在街上拿著兩個沙槌及頂著色彩繽紛的大帽子,否則一定不知道他是個墨西哥人。

「Brain,其實你有無諗過可能係個私家偵探出賣你呢?」

「唔會掛,我都幫襯左佢好多次架啦。」

「但係好地地又點會咁快知你查佢地,又咁快check到你地址?」

「可能佢地都有搵私家偵探查我掛。」看來Brain從沒有我這樣的懷疑。

「都有可能既。不過慎重起見,你都係唔好搵佢住啦,如果佢將你既情報話左比毒蛇知,我而家同你見面都有風險。」我沒好氣地答道。

「咁一係我地用返保密工具傾作戰計劃啦,你仲有無咩特別野想同我講?」

Brain 指的是異瞳會專用的通訊方法,不過只能透過置於家中儀器的運作,不能帶出室外使用。

「其實,我想問點解你會接呢個任務?同埋如果最後太危險,你會寧願保命取消任務,定堅持落去照做?」我問了一個不太相干但我很有興趣知道答案的問題。
Sarah仲有冇戲份
Sarah仲有冇戲份

會出場,但唔多
Sarah仲有冇戲份

會出場,但唔多

仲以為會做左反派添
Sarah仲有冇戲份

會出場,但唔多

仲以為會做左反派添

咁會激死主角架
Brain的答案或多或少會影響我的部署,而且雖然馬爺叮囑我不要把印記的事告訴他,但Brain對死亡的看法也會是我考慮的因素之一。

「點講好呢,我覺得呢樣野係我既興趣,同時係我既職責。錢固然係一個好吸引既報酬,但更加令我著迷既係制裁到一啲法網之外既壞人既瞬間。果一種快感同使命感可能就係我無辦法拒絕呢啲任務既原因。」Brain雙眼發光地說。

「咁你唔怕死架咩?之前你收到恐嚇信唔係好驚架咩?」

他那時候慌張的神情我還歷歷在目。

「我返去諗過啦,原來我跟本唔係怕死,我只係怕我死左之後再無得做呢件咁有意義既死。我殺過咁多人,如果真係要還既話,我點都避唔過。而且,咁樣對我黎講可能已經係最好既死法。」我從他眼裡看到Icy的影子,那是無畏無懼的眼神。

「估唔到你咁鍾意呢份工。」

我更意想不到的是,Brain最擔心的是後繼無人。毒品每分每秒都在危害年青人,但即使法律不能把毒販制裁,私刑又是否合情合理?

前陣子菲律賓狂人總統嚴打販毒集團,很多罪犯都是未審先殺,引來社會極大反響。有人說他們都值得有一個改過的機會,但難道他們改好了,那些年輕人的人生就可以重來了嗎?

對付非常罪犯,有時候需要非常手法。

之後我告別Brain,在商場裡逛了幾圈確保沒人跟蹤,便出發去找荒眼,我決定要問她同樣的問題。
Vision 061 千里之外
終於星期五啦
Vision 061 千里之外

拿著荒眼給我的卡片,我在旺角雅蘭中心的升降機大堂等候著。

「先生呢邊請。」保安員向排在最前的我招手。

有去過雅蘭中心一期八樓的人都知道,那裡是診所及化驗中心的集中地,荒眼就在其中一間醫務所工作。

「葉燕雪牙科診所」外放了兩張摺疊起來的輪椅,推門而進,只見沙發上坐滿了候診的男女老幼,這牙科診所的生意也太好了吧。

「先生,唔知有咩幫到你呢?」櫃台的接待員向我報以甜美的笑容。

「唔該,我想搵燕醫生。」

「呢到得一位醫生咋啵,你搵佢做咩呀?有無預約?」

我回頭一望,心想如果沒有預約的話應該要排至少兩個小時吧。

「無呀,不過我係黎搵佢洗牙既。」我隨便編了個原因,要怪就只能怪荒眼沒有叫我事先預約。

「如果洗牙既話可能要排一排期啵,先生你之前有無黎過,不如我同你登記左先?」

「er..不如唔好搞咁多野住,我打個電話問下燕醫生先。」雖然這位小姐很友善,但我可不想弄那些麻煩的手續。

「先生,又係你呀?燕醫生點講呀?」她很明顯在盡力忍笑,我猜她一早就知道荒眼在忙一定沒空理會我。

「我打唔通佢手提呀。」

「咁要唔要我幫你接入去同佢講幾句呀?」

「唔洗啦,我係到等啦,佢得閒果時話我知啦。」

因為顧客真的很多的緣故,我只能找個牆角好好的站,一站就是一個半小時,那個接待員終於再向我招手了。

「先生,燕醫生而家有個十分鐘break,不如你入去同佢傾兩句先,不過唔好超時呀,你都知有好多人等緊佢睇症架啦?」

我再次回頭,候診室依然是爆滿的狀態,我惟有硬著頭皮的走進去。

然後我又再次被嚇倒了,因為在我眼前沒戴面具的荒眼實在是個大美人,下半邊臉雖然被口罩擋著,但露出的雙眼懾人心神,鼻樑高挺,秀黑的瀏海剛好掩眉,真是年過三十卻風韻猶存。

最可惜的是我還未能一睹荒眼小姐的全貌。

「咦,原來你黎左呀?我唔係約左你四點架咩,而家兩點咋啵?」
人呢
人呢

here
人在
又有個靚女出現~
我看一看手錶,現在的確是兩時左右,但我清楚記得昨天是與她約了這個時間,難道是我說錯了或她聽錯了?

算了,計較這個也於事無補,還是長話短說比較重要。

「我岩岩見完Brain,所以早左啲黎,阻唔阻你做野?」

「其實我應該要五點半先搞掂好曬啲Case,你介唔介意等我放工?如果你趕既話,我地而家半個鐘傾埋都得。」荒眼邊說邊解下弄污了的保護衣。

「咁一係我等埋你啦,我出返去先。」

我欲轉身離去,卻被荒眼叫住。

「Chaos,賞唔賞臉今晚同我食過飯?我請既 。」

「樂意至極。」我把腰彎下來微微躬身。

雖然我是獨生子,但好像自幼便有戀姊情意結,對著比我年長又成熟的女性我總是沒轍,中學時便經常被女教師迷倒以致不能專心上課,以往的女友也全都比我年長一些 。

所以我對這突如其來的約會也是很期待,當然我不會考慮比我大十年以上的女人,但妄想一下總是可以的吧。

人流隨時間慢慢消逝,我也找到了位置坐下,半睡半醒之間閱讀一下文件,終於等到五時半的來臨。

候診大堂只剩下我一人,剛剛那接待員會否誤以為我是燕醫生的追求者?還是這些闖上診所的狂蜂浪蝶已是見慣不怪。

最後一個病人離開診症室,我開始緊張起來,說不定很快就能見到脫下口罩的荒眼了。

「唔好意思,要你等咁耐。」

抬頭一看,果然要比我想像的還要美。

「唔緊要,我岩岩都係到做野。」

「我係閉路電視明明就見到你係到訓晏覺。」荒眼咧嘴笑說。

「比你發現左添。我地去邊到食飯呀?」以笑蔽醜的我急忙轉移話題。

「我向尖沙咀book左間餐廳,六點鐘兩個位,而家過去差唔多啦。」

原來連位置也訂好了,我突然有種吃軟飯的感覺,但我並不抗拒。
又有個靚女出現~

長期有靚女係我身邊
又有個靚女出現~

長期有靚女係我身邊

又有個靚女出現~

長期有靚女係我身邊

反映現實
病好再出
巴打take care
巴打take care

可能成日出入醫院所以中左流感
下班時段的車廂擠滿了人,荒眼與我自然靠得很近,為免尷尬我扶著路線圖上的凹槽,讓雙方有更多的談話空間。

「西餐你岩唔岩?」荒眼問道。

「其實我都無啲咩野係唔食。」這不是客套說話,我向來都不會揀飲擇食。

「唔好意思呀要你等咁耐。」

「值得既。」我笑說。

尖沙咀與旺角只是三站之隔,出閘後走路過去餐廳反而剛剛的車程更要耗時,在待應生的安排下,我們終於舒適地坐在一個安靜的角落,荒眼點餐後就是我們商談要事的時間。

「首先我要問清楚你既能力,因為咁先可以制訂出最好既計劃。」

「我仲以為馬爺會同你講添。」

「佢淨係同我講左少少,詳情佢叫我自己黎問你。」

「佢果然仲係咁重視私隱。」

看來荒眼與馬爺應該算是有點舊交情。

她用柔軟的嘴唇親了一口玻璃杯,續道:「你應該知道我主要接既都係護衛工作,其實我既能力係幫人迴避危險狀況。我可以睇到一個人未來會發生既危險狀況,時間越近就睇得越清楚。」

「你既意思係你可以改變未來?」我瞪著雙眼問道。
其實未好番
「以我既認知,未來係唔可以改變既。我睇到既只係眾多可能性既其中一個,而我地可以透過走去其他可能性去避開最危險既未來。」

「係咪姐係好似平行世界咁?」

「你可以咁樣理解。」

「咁要點先可以迴避到個危險?」

「或者我舉個例子啦。如果我見到有個人會係呢個街口八點鐘撞車,我可以叫佢八點鐘之後先向呢到出現。」

「但係,佢唔係呢到撞車唔代表佢唔會係第到撞車架?又或者佢可以晏啲既時候係呢到再撞架?又或者會唔會有人做左佢既替死鬼?」

「等我逐個問題慢慢答你啦。我見到既只係屬於果一個人既危險狀況,所以係唔知會唔會影響到其他人既未來,但如果需要我護衛既人多於一個,我會綜合佢地咁多個人既情況再比最適合既建議。呢個能力當然有佢既優劣之處,優點係可以避過飛來橫禍,但如果係為高風險既人預測,好多時只可以避過最壞既情況,而唔係次次都絲毫無損。如果我見到既未來全部都係dead end,就點都避唔過啦。」

我猜荒眼的意思是,如果要一個士兵在戰場中求存,最好的方法當然是撤退,但這樣便沒有可能完成任務。一定要衝鋒陷陣或是被追殺的人,應該就是她指的高風險吧。

「咁我而家明你點解話未來唔可以改變,同埋點解你可以係千里之外都如常進行任務,但係我仲有一個小小既疑問。」

「請講。」

「唔好介意我咁八掛,其實我想知道你同毒蛇之眼有啲咩既過節。因為,我同佢地其實都有啲私怨未解決。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞