《異瞳者》唔洗呃我,我一眼睇得出你係唔係處女(續)

258 回覆
39 Like 6 Dislike
記得唔好生食蛇膽呀!
Lol
Lol

「請問呢個係你個人既癖好定係公司既要求?」荒眼沒有立刻答應,也沒有馬上就拒絕。

「其實就公私都有關既,只要你比個額頭我睇一睇,我一眼就可以望得出你近期會唔會遭遇不測。」

當然我不會跟她說我同時能看到死亡與處女兩種印記,否則可能會被誤以為我在性騷擾她。

「估唔到會有同我類似既能力者,其實我已經確保過自己安全先會黎,不過你都可以再睇下既。」荒眼把面具稍稍拉下,我暗自運勁把Horao凝在左眼,只有淺淺的紅色印記浮現出來,並沒有黑色的印記。

「好啦,希望你地三個合作愉快。集合地點我會再通知你。」

我送走了荒眼,再把馬爺叫到房間裡,一起等候從學校趕來的小丁。
推~~
推~~

多謝支持

終於有人
比以前慢左
長期讀者在此輕輕一推
同魔瞳個故有關係
比以前慢左

會努力出快啲架啦
同魔瞳個故有關係

無呀
唯一關係可能係出得慢
長期讀者在此輕輕一推

要你長期等候唔好意思
我大人不記小人過,當然不會與中學生計較。

其實我也想深入敵陣,了解更多關於毒蛇在香港的運作,說不定會有Mönkh的線索。但我不想第一次任務就有差池,還是好好堅守崗位,做好資料搜集,效果可能會更好。

「每個人都有自己既崗位,今次行動由我指揮同支援,如果你要退出其實都仲可以既。」我淡淡的說道。

「唔好呀好好炒我魷魚,其實我都係講下架咋。」小丁裝作無奈地說道。

「係啦,你係唔係有禮物要比馬爺?」

「做咩叫到人咁老,明明馬仔仲好後生,好得意咁。」小丁想要捏馬爺的臉蛋卻被他躲過。

「小丁,你唔係又諗住整蠱我呀嘛?」

「我帶比你既禮物全部都好趣緻,我知你今次都實鍾意,拿。」

小丁拿了一個扭蛋出來,馬爺小心翼翼的將其打開。

「咦,點解乜都無既?」

那竟然是個空空如也的扭蛋,馬爺口裡說驚訝,卻是一副意料之內的樣子。

「你再睇清楚少少?」小丁暗自竊笑。

「嘩!」馬爺一聲驚呼。

「Suprise!哈哈哈!」小丁滿意的大笑起來。

怎麽了,明明我就是看到一個空的扭蛋,他們怎麽這麽興奮?
Vision 059 全球定位系統
Vision 059 全球定位系統

「喂你唔係睇唔到呀嘛?」馬爺笑問。

「我真係睇唔到啵。」我坦白的回答。

「你再睇清楚少少?」小丁也把頭湊近。

他們好像在戲弄我似的,我有點國王的新衣的感覺,因為我看到的只是個空殼。

「真係睇唔到啵,唔好玩我啦。」

「聰明人先睇到架。」小丁把頭再靠近一點。

「好啦我認我蠢啦,其實你地岩岩笑緊咩野?」我無奈地問道。

「其實我地真係無玩你呢,你見唔見到呢到有個小黑點?」馬爺指著扭蛋殼的中心說。

我把扭蛋拿到眼前,發現真的有個毫不起眼的黑點,再輕輕搖晃一下,確認那不是塵垢。

「好似真係有d野,咁其實係咩黎架呢?」

「我咁驚訝,其實係因為小丁既研究終於都成功啦,只要有呢個設備再配合佢既能力,今次任務實萬無一失。當然,我都有因為佢唔再嚇我而感到安慰既。」

小丁露出自信的神情,還有點沾沾自喜,這個小得連看也看不到的傢伙真的這麼厲害?

「呢個係我最新研發既超微型器材,我既能力係獲取其他人既位置同視野,只要比我鎖定左既人,我就可以睇到佢睇到既野,而鎖定就係靠我研發既呢個訊號發射器。」

「所以只要令目標人物戴住呢舊野,就可以知道佢既行蹤啦?」我半信半疑的問道,如果真有其事,這能力也太逆天。

「當然會有時間上既限制同其他制肘,不過交比我處理就OK,我遲下再同你示範點用啦,我要去上興趣班啦,拜拜。」

小丁離開後,房裡剩下我與馬爺兩人。

「果舊野真係咁犀利?」

「你好快就知架啦,哈哈。」馬爺的笑容好像不懷好意。

「咁我有咩問題再問你啦,有無咩其他吩咐?」

「我希望你唔好將Brain有機會殉職既事話比佢自己聽,因為咁可能會增加成真既機會。」

「明白。」

如果我的能力是準確的話,那深黑色的印記絕對是代表十日內會死亡的意思,但我們的任務是在八日之後,Brain在之後死去的可能性還是有的。如果我的預測不準確的話,Brain應該就有救了,抑或是其實迴避死亡的方法真的存在?
終於處理好文件工作,可以回到Silver Owl的咖啡室幫手。

我現在已經懂得分辨那些顧客是會員,但其實來吃喝玩樂的主要是平常人,來消遣的會員只佔少數。

「唔該,比多份炸魚薯條我。」其中一個顧客揚聲喊道。

「請等等。」

我舉手示意收到他的柯打,十分鐘後,我把美食送到他面前。

「炸魚薯條,老闆話送多杯啤酒比你。」

「多謝。係啦,呢度有無單身狗優惠架?我咁岩今日失戀。」他苦笑問道。

「無,不過你黎既話每次都私人醒你一杯手工啤啦好嘛?我請客。」我搖搖頭說道。

不知我何時變得這般豪爽,可能是覺得他有點可憐,可能我是在同病相憐,也可能是受這裡的氣氛影響。

單身就單身,可必狗前狗後這樣貶低自己呢?

凌晨一時才打烊,不過因為明天要早起去辦要事,馬爺今天讓我提早回去。

走在無人的街道上,我覺得有點冷清。

是失去了才懂珍惜嗎?從前我總會嫌Sarah打來找我太煩厭,現在竟然想念她的胡言亂語了,我從褲袋裡拿出手機,卻終究沒有撥號給她。
有人既話晏啲再出
有人既話晏啲再出

有,今日出得密左
睇黎樓主心情幾令
有人既話晏啲再出

有,今日出得密左
睇黎樓主心情幾令

溫多陣書出
咁大雨好難心情好
有人既話晏啲再出

有,今日出得密左
睇黎樓主心情幾令

溫多陣書出
咁大雨好難心情好

有人
樓主咁啱呀我都溫緊書
有人既話晏啲再出

有,今日出得密左
睇黎樓主心情幾令

溫多陣書出
咁大雨好難心情好

有人
樓主咁啱呀我都溫緊書

你要考試呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞