《異瞳者》唔洗呃我,我一眼睇得出你係唔係處女(續)

258 回覆
39 Like 6 Dislike
Vision 055 港產銀魂

利申仲有一日環完島,留名瘋狂出文
而家先見到有新po
而家先見到有新po

對唔住囉
加油
加油

多謝支持
Vision 055 港產銀魂

Brain離去後,馬爺端著兩杯咖啡走了進來,濃烈的香氣使我快要醉倒。

「齋啡你岩唔岩?」

「好呀。」

「你過一過黎先。」馬爺沒有把齋啡遞給我,而是把杯子放在足球機的旁邊。

「小心熱,一路玩一路講啦,我諗你應該都有好多疑問。」

「哦。」我無奈地走到足球機的其中一側。

「你想問嘢先定聽我講先?」馬爺把白色小球丟到綠茵場的中央。

「你講先啦,其實我有好多嘢都唔清楚。」我輕輕轉動鐵桿把攻勢化解掉。

「銀魂你應該有睇過掛,其實我地做嘅有啲似入面嘅萬事屋,會接各式各樣嘅委託分別在於我地通常會做中介人,將工作介紹比適合嘅異瞳者,只要係有登記過嘅人,都會收到我地透過特別方法寄出嘅會訊。Yes,一比零。」一不留神,就被馬爺先轟進一球。

「至於呢到就係我地嘅辦公室,樓下嘅咖啡室可以幫補一下時多時少嘅捐款,同時都算係一個保安系統。」

「點樣保安法?」我好奇地問道。

「如果你有細心留意我地嘅餐牌,會發現四個角都有一粒骰仔,寫住唔同嘅number,然後我地向每個月嘅會訊都會寫低運算嘅方程式,只要按住呢個pattern去嗌嘢飲,就算係過左第一重驗証。」
「就算每份餐牌都唔同,但一日咁多客人,咁你地點知果個人係咪咁啱嗌啱果杯野飲?」在我連番猛攻後,終於成功扳回一城,再度輪到馬爺發球。
等左三日...
出兩句
等左三日...
出兩句

原來無post曬成段
「就算每份餐牌都唔同,但一日咁多客人,咁你地點知果個人係咪咁啱嗌啱果杯野飲?」在我連番猛攻後,終於成功扳回一城,再度輪到馬爺發球。

「所以就要有第二重認証啦,向收到張單嘅時候客人需要向上面寫上獨特既會員編號,由隨機數字同字母組成,之後我地就會帶佢上黎呢到傾野架啦。」

「每次都咁做咪好煩又重複?」我問道。

「傻啦,但我答應我永不會重複犯錯,呢個程序做一次就得架啦,之後我地會再登記,以後就可以直接黎呢一層。不過,其實會親身露面既人並唔多,除非佢怕委托內容比人偷聽啦。」馬爺又胡亂唱出一句歌詞,我盡量掩飾我的無奈。

其實擁有異瞳的人不一定會想別人知道,而是想過著以往的生活,偶爾有能力做些想做的事吧。即使會被異瞳會監管,以防能力被用在不當的事上,總好過像我這樣要開展全新的生活。

等等,難道到異瞳會的習訓不是強制的嗎?那時候我突然收到一個電郵說能幫助我控制能力,我便走到美國去了,究竟是誰把我的情報告知異瞳會總部的呢?

想著想著,只覺毛骨悚然,因為最初知道我有異瞳的只有一個人,就是女朋友Sarah。

是巧合,還是早有安排?我決定這晚要問清楚她。
唔係掛
唔係掛

唔係啲咩
「喂,應下我啦。」想得入神,似乎冷落了馬爺。

「Sorry岩岩諗緊第樣野,係啦,關於Brain既委托其實我有好多唔明既地方,例如我唔知道自己其實要幫佢做咩。」

我將Brain的委托內容告訴了馬爺,他說會把適合的人選名單整理好後給我,再由我選擇誰去接這個委托。

在他解釋清楚相關程序後,我問道:「點解係揀我嘅?」

「因為我知道你能夠勝任呢份工作。」

「你一早就知道我係黎搵找毒蛇報仇?」

「呢個只係其中一個原因,愛是懷疑,但請唔好懷疑自己嘅能力同雙眼。」馬爺這次唱歌採用了雙聲道。

「多謝你地對我嘅信任,我睇完個名單之後會盡快搵出最適合嘅人選。」我輕輕拍一下胸膛。

「你仲有無其他問題?」

「無啦,不過我有一樣野想報告。」

「請講。」馬爺攤開左手示意。

「Brain可能就快會死,因為我睇到一個相當深色嘅印記。」

「黑色眼晴,沿途與你…哎喲唔好意思,都係講返正經野先,講多啲你能力我聽。」

「知道。」我點頭回應。
Vision 056 海哭的聲音
加速
終於有文
終於有文

今日都有
Vision 056 海哭的聲音

天是藍的,海是綠的,風是鹹的,回憶應該是甜的吧。

這間位於大嶼山長沙的餐廳,雖然景色與氣氛也是一等一的水準,但我平常一定不會來到離島,若不是因為Sarah住在梅窩,我可能一輩子都不會試到眼前的美味菜式。

闊別大半年的豬肋骨依然使人垂涎三尺,我拿起刀子把其切成數份,遞了一條給Sarah。

「你記唔記得上次黎係咩日子呀?」Sarah沒有立刻把豬肋骨放進口裡,而是先把一小塊煎得金黃的魚柳搬到我的碟中。

「一周年紀念嘛,點會唔記得。」

「好彩咁岩放暑假你就返左黎,唔係實悶死我啦,仲有你點解會提早返黎既,你話見面就會話我知。」Sarah笑得比蜜糖汁還要甜。

「因為異瞳會出左啲事,所以就派我返香港調查一下。」我沒有心力將來龍去脈都交代清楚。

「咁係咪會無咁忙,你九月會唔會返學呀?」

「不如你答左我一個問題先,好唔好呀?」我打斷了Sarah的發問。

「做咩突然咁認真,我係咪做錯左啲乜野?」Sarah神色緊張,手中的餐具都快要垂到地上了。

「認真答我,你有無將我識得分人係唔係處女既事講過比其他人聽?」

「Er…有係有…不過…」Sarah支吾以對,難道她真的做了虧心事?

「不過啲咩呀?」我語氣變得強硬,因為我不敢相信將我帶進這一連串事件裡的竟是女朋友,而且還要是在未得我許可的情況下就告密於異瞳會,她很想我離開香港嗎?
不過啲咩呀?

加速啦
不過啲咩呀?

不過上堂真係好眠訓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞