黎明、黃凱芹、李克勤、陳慧嫻下月開show, 力証年紀不影響唱功

705 回覆
22 Like 162 Dislike
得FWD抽唔公開賣飛?
搵糖妹唱
千千次
除咗黎明好少少之外
全部都係藍
搵鬼睇咩
仲有黎x恩
96個演唱會冇係音樂串流平台上架
嘥晒
活出生命嗰次完全不在狀態,但花火同月半小夜曲都好正,2016 嗰次紅館先係響狀態之中
88 年梅姐先俾葉蒨文、陳慧嫻、林憶蓮壓住,第一屆傷台叱吒女歌手獎三界不入,仲要問記者問係咪開始走下坡,贏慣威慣既梅姐,89年又俾千千壓返轉頭好難唔黑面
聽過佢90 年代當紅時唱完全無難度既 自作多情 都可以走音
因為梅姐最後一場演唱會,最後一首歌就係夕陽之歌,諗返梅姐既命運其實同首歌一樣,感覺好唏噓
個版權本身響華星,但初時無人要,陳慧嫻開聲要先,跟住梅姐先跟住要,於是華星就向陳慧嫻落禁令,1989 年6月15日(好似) 前就算錄好都唔可以推出首歌

呢個禁令本身係想俾時間梅姐,快快手搞掂拎首歌出街等聽眾先入為主,但最後 夕陽之歌 因為做左電影插曲,要改歌詞襯返套戲,最後搞多兩搞,夕陽之歌響6月14日下午放上電台,而千千闋歌就6月15日上午出街
啱啱先記起慧嫻無攞過最受歡迎女歌手
林憶蓮都無,造馬做到癲
理論上89 年一定陳慧嫻拎,91 年都應該係林憶蓮拎
林憶蓮得快歌?
搞鳩林憶蓮? 真攪笑
林憶蓮喺中港台多人識定陳慧嫻?
Sandy 粉絲唔駛太激動 , 兩位阿姐級大家都就嚟五張畀六張, 唔係18 22追星年代
好似你激動啲 討論下音樂又講咩搞鳩
係主力,林憶蓮慢歌都正,但肯定係佢快歌更搶耳
總之所有陳慧嫻既post, 就會引到班人入黎踩低陳慧嫻再捧高林憶蓮,但我覺得各有各做唔使比較

而亦無可否認,林憶蓮響音樂成就上係俾陳慧嫻高好多班
升天星.
上面嗰個 reply 唔係我嚟 我出嚟做下架兩
中肯 但其實憶蓮每隻碟都plug 慢歌 都hit
野花全隻慢歌
李宗盛幫咗佢好多, 寶麗金90年代之後都廢到跳樓, 九十年代嘅歐丁玉其實揀歌好撚差
情意結 玩味好聽嘅
再生戀正到痴線,唔好話做到出黎,直情個諗到咁做嗰刻已經超前得好西利
可以諗俾黎水恩既歌,假如無黎水恩存在都應該係俾陳慧嫻
全部低潮期, 過曬陳慧嫻紅果個年代

1995年寶記已經物是人非, 喺歌曲上, 形像上, 宣傳上都冇清晰定位, 加上簡寧事件, 慧嫻先要出走新藝寶, 點知paco仲戇鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞