黎明、黃凱芹、李克勤、陳慧嫻下月開show, 力証年紀不影響唱功

705 回覆
22 Like 162 Dislike
哩個廢話啦老友
當年譚詠麟張國榮fans都互相唔like啦
香港個風氣根本就冇人尊重或者去發掘當年香港既歌星,影星
冇人會去欣賞返當年情,港產風光既一面,就算有都係少之又少
個個都識用張學友幅食屎啦你
你問後生有幾多人答到你咩戲?
一旦上左年紀,你已經係廢佬
阻住地球轉,冇人會欣賞你當年風光架
我冇話過你認為佢唱腔老唔啱
甚至我都覺得佢唱腔絕對係入於老套
重點係去到呢個年紀既歌手
基本上係唔會再被接納,連尊重都冇
由當年風風光光都被人遺忘甚至唾棄
反觀大陸當你神咁拜請你返去登台唱歌仲有大大舊錢比你賺,點會唔返晒去奶丫
無啦啦又扯去奶共,其實你想講咩呢?
我只係想講唔係所有八十年代嘅歌手唔可以有新唱腔, 林憶蓮已經係一個好好例子與時並進, 同峙我亦唔覺得有一個歌手可以永遠受歡迎, Madonna 係美國都比人話老好多年, 最緊要係歌手自己心態㗎咋, 後生如mirror 都可以日日被批評
首歌同大碟封面都係
明明入面其他歌都正正常常
關正傑係去美帝,西雅圖
你去mirror post 屌鳩班鏡狗藍到咁都睇嘛
關淑怡傻左?
陳慧嫻唔係無改唱腔,90 年代後好明顯同80 年代已經唔同,情意結隻碟已經貼緊返同時代唱法,只係鐘意佢既人就係鐘意佢夠80 年代,搞到改唱腔兩面不討好,我覺得人年紀大左,有野係不復當年就一定,唔使太針對而家既佢,佢唱仲有人狗衝去 or想聽就得

同埋唔知點解一講陳慧嫻,就一定有人講林憶蓮,但兩者根本唔同歌路,前者慢歌後者快歌

而且嚴格講兩個都未試過響最紅時正面硬碰過,陳慧嫻最紅係86 ~ 89 年,林憶蓮真係開始大紅係88 ~ 92 年,而88 ~89 年一個已經係天后,另一個就開始上位,同埋都係各做各無同對方刻意競爭,到94 年後陳慧嫻返黎,林憶蓮都過左台灣,如果林憶蓮fans覺得陳慧嫻成日搞鳩林憶蓮,其實搞得林憶蓮最多嗰個係葉蒨文

利申:play list上林憶蓮既歌有過百首,陳慧嫻有九十幾首,但我都係會同人講我鐘意陳多啲
PC點會冇改唱法 淨係留戀、二人時間、奇妙旅程果期已經同歸來吧、飄雪甚至反叛、秋色果d好唔同 只係02年復出就開始狂賣當年情懷 每次出黎都只係唱返94年前d歌 搞到人永遠對佢既印象就係覺得佢食老本、永遠保留舊時唱腔 但真正留意佢既 其實佢復出後d作品都依然有咁上下水準 同埋有求變(得唔得另一回事)雖然歌路窄 同埋佢40歲後唱功真係差左(我覺得近5、6年好返好多 活出生命果次真係…) 但如果佢再開演唱會/出返d佢永遠得個講字既新歌 我諗我都會去狗衝既
慧嫻最紅一定係89年啦,隻千千闕歌勁到可以另梅姐黑面(傳聞),可能本身隻歌係近藤真彥既,佢當然想隻夕陽之歌可以一齊做到年度之歌啦
周慧敏唱live
佢冇傻到,只不過佢兩年前同環球唱片不歡而散,同埋對家嘅香港樂壇意興闌珊而宣布退出
前排畀人影到大鬧酒店定乜撚,唔係好記得
好似近十年事業都係斷斷續續, 古古怪怪, 可能真人其實冇嘢, 比報紙佬唱衰

陳慧嫻都病咗幾年都畀人寫話痴鳩咗線
反而前幾年follow 咗黎瑞恩fb,佢間唔中直播啲live仲保持到,不過可惜佢係護旗手
玉女 live 係垃圾級 .... “如果你知我苦衷” 比黃凱芹唱埋好過
加埋湯保如
金曲金獎做馬做比夕陽之歌
佢哋又唔係好似陳慧嫻咁上去開show,都唔知奶嚟做乜?陳慧嫻印象中冇表過態,算係咁
唔係話夕陽之歌唔好,但果年慧嫻真係太堅
我覺得16年好聽過97果次
可能係個編曲問題 好似有少少失速咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞