有無巴打有玩開銀器?(23)爆PO唔好搵,爆PO唔好開

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
新手想買羽毛
有冇話邊個牌子入門抵玩/本地黃店
見ig shop多到揀唔落手

同埋想問下咁多位巴打..
Classic既話,有冇話中間果粒石揀/鑲咩石會好d?
想問下專門店係咪得20/24? 會唔會有22?
大家有冇純銀耳環推介?
18 20 24 30
如果價錢唔係問題嘅話 自己鐘意咩咪揀咩囉 邊洗諗嚟諗去
見本地舖 around 2k~4k 有一條
但上網做左下research
有d平既...日本6~8k都有交易
主要係怕有d量產/支那野當本地手工野
廢事一陣買左dup春啦

價錢差咁遠..除左工匠既名氣外
主要想睇下有研究開既巴打有冇d咩手工上/技巧上係特別講究同要留意~
唔想剩係 "嘩! 呢個靚喎!" 就買
咁樣同女人見到 "限量" 2個字有咩分別
既然你都已經講出你對本地野嘅憂慮,咁就直接衝日本牌子啦,襯依家Yen低水都抵買嘅 日本牌子個人覺得Albatory造得幾靚,雖然未出名之前手工味大好多,但而家佢啲嘢都係真心幾靚。
漏咗講Blue Hawk,未紅之前訂過條7cm上銀金繩松石羽(見圖) 價錢無記錯好似$4500左右,但依家紅左好似太多單已經唔接新訂單… 佢D毛好別樹一格,一眼就睇得出係BH。

見佢既分層(段?)同埋雕工
對比我睇緊果d真係好唔同
每條毛都唔會話好整齊咁一刀刮到尾咁
真係幾特別多謝巴打介紹
日本大部份銀器牌子嘅羽毛,製作上都係覆模做多,覆模做嘅羽毛都有手工成份,包括焊接、打磨、拋光、舊化等等,純手工一條一條慢慢打、慢慢整而家剩返Blue Hawk,但Blue Hawk而家玩每年ig開post收訂,訂夠就截單咁,所以入手機會都難。

本地印第安風格羽毛就有Hui’s、九作、HM59等等,可以ig睇佢地佢作品再考慮下。
慢慢打完岩feel
岩岩睇完Blue Hawk個ig 真係好好J
但dm佢係咪日文語限定
英文可以
不過要等佢出post話開始收單先可以
廢事一陣買左dup春啦

主要想睇下有研究開既巴打有冇d咩手工上/技巧上係特別講究同要留意~
日本大部份銀器牌子嘅羽毛,製作上都係覆模做多,覆模做嘅羽毛都有手工成份,包括焊接、打磨、拋光、舊化等等,純手工一條一條慢慢打、慢慢整而家剩返Blue Hawk,但Blue Hawk而家玩每年ig開post收訂,訂夠就截單咁,所以入手機會都難。

本地印第安風格羽毛就有Hui’s、九作、HM59等等,可以ig睇佢地佢作品再考慮下。
慢慢打完岩feel
但dm佢係咪日文語限定

Hui's 同 九作都有DM佢地問緊~
同埋我見有間叫銀器撚狂賣IG廣告...
見佢有門市, 唔知係咪覆模貨
唔該巴打咁買其他玩住先~
Blue Hawk自己用Google Translate 打英文轉日文同佢溝通 本人試過OK,我果陣時就自己畫圖比佢跟住造

銀器L就算啦 同Just925一樣,件銀器有無生命你自己可以睇到,第一次買真係建議買返日本牌子,唔好因為就價錢同方便就咁買一條羽毛就算。到你睇多左有研究你就會發玩某D毛真係不堪入目

記住產品同作品係兩樣野嚟
廢事一陣買左dup春啦

慢慢打完岩feel
但dm佢係咪日文語限定

Hui's 同 九作都有DM佢地問緊~
同埋我見有間叫銀器撚狂賣IG廣告...
見佢有門市, 唔知係咪覆模貨
Blue Hawk自己用Google Translate 打英文轉日文同佢溝通 本人試過OK,我果陣時就自己畫圖比佢跟住造

銀器L就算啦 同Just925一樣,件銀器有無生命你自己可以睇到,第一次買真係建議買返日本牌子,唔好因為就價錢同方便就咁買一條羽毛就算。到你睇多左有研究你就會發玩某D毛真係不堪入目

記住產品同作品係兩樣野嚟

絕對認同, 支持工匠唯一方法就係乖乖比錢
所以我先一直問呢樣果樣, 唔想馬馬夫夫就狗衝見平就買
目前睇左幾日, 都仲努力學習緊多謝咁多位有心介紹既巴打先

最近想入隻戒指 筆直2000內
Chrome heart3000以上?
我見有啲名牌都係2000鬆啲都有 即係Gucci Dior個啲 仲有冇邊啲推薦?
你想買咩類型/款式
除左羽戒唔太岩 其他都ok
仲未見到太鍾意
可以去 dresscode / vinavast 睇吓
@doublecl
@gold_steed_atelier
@graverhk
@hazybenleather

都好多可以慢慢發掘,之前講嗰3間多羽毛作品。
想問而家yen 跌左咁多 想買太郎有冇可能係官網買到 而且點運返香港
買咗個十字架前晚
官網買? 點運返黎
上日本yahoo, 樂天 etc
佢地有日本代理
我用buyee代購
雖然都會貴少少 但總比香港平
23xx

https://item.rakuten.co.jp/chrono925/washimi_taro_wsp9_68aso/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞