[Audit狗] 聽日去見間second-tier 有咩要注意?

823 回覆
6 Like 6 Dislike
唔該哂3位巴打 第一次有啲緊張
Big6 之一 HLB 仲請緊人
無offer 的快D apply la

日日都請人

我big6我自豪

呢間先係真正狗也不屌
有無巴打報QP
Sw有interview叫我帶cal
想問係會做ap test呢種定係account related既野

如果in audit junior, 比份F/S你,考analysis。

做樣的
其實係睇你 cv 睇 interview

係 份written test 我兩題空咗一題都有offer
想問係會做ap test呢種定係account related既野

如果in audit junior, 比份F/S你,考analysis。

做樣的

係 份written test 我兩題空咗一題都有offer

audit文字題?

做樣的

audit文字題?

我早幾個月都做左
個陣有兩題
1. 寫email比client
2. analyse FS 計 ration

做樣的

audit文字題?

我早幾個月都做左
個陣有兩題
1. 寫email比client
2. analyse FS 計 ratio
shinewing仲請緊人咩? 係嘅話我都叫fd報喇, 佢仲未搵到工
我就9月batch返shinewing, 有冇人都係? 有冇咩要注意?
請問有無巴絲知道mazars同GT 2017 fresh grad training period 係幾號? 唔該哂
請問有無巴絲知道mazars同GT 2017 fresh grad training period 係幾號? 唔該哂

淨係知Mazars 9月18 start training
shinewing仲請緊人咩? 係嘅話我都叫fd報喇, 佢仲未搵到工
我就9月batch返shinewing, 有冇人都係? 有冇咩要注意?

試下等10月個 batch

注意....
注意自己把口
乜都當自己唔識就啱
入面好多自以為是的 poly同 shitty 仔分曬小圈子
成日用以前係 big4 做 intern 的事打飛機

注意....
注意自己把口
乜都當自己唔識就啱

做過intern入吾返big4?

注意....
注意自己把口
乜都當自己唔識就啱

我就是poly/shitty 不過廢J冇做過big4 intern連飛機都冇得打 我真係咩都唔識 淨係想安安份份咁學下野expose多啲,之後跳入big4 希望班同事唔好搞咩小圈子啦,大家end up喺shinewing 見,都係咁上下啦,有咩高低好分呢,大家一樣廢
Btw,你個名
推下先
聽日人地開學我地⋯
認真... 我建議呢家d fresh graduates 不如一路考QP一路做住銀行/其他工先。到考到先入行都未遲。

因為眼見好多seniors 甚至managers 考左5、6年都未考曬。轉行又要重新黎過,留係到又考唔到牌都唔會有前途。反而卡住左唔知點好。

反而做住其他先,到考到QP先入行,起碼就算wok,都make sure 到有回報。呢家QP passing rate 越來越低。遲下仲要轉制。

second-tier 又冇補習support, study leave 又少過big4. 未考就已經輸左起跑缐。
推下先
聽日人地開學我地⋯

星期一開工
BTW不如開過個新post啦, 換過個標題, 依家都唔係講緊in second tier咯
認真... 我建議呢家d fresh graduates 不如一路考QP一路做住銀行/其他工先。到考到先入行都未遲。

因為眼見好多seniors 甚至managers 考左5、6年都未考曬。轉行又要重新黎過,留係到又考唔到牌都唔會有前途。反而卡住左唔知點好。

反而做住其他先,到考到QP先入行,起碼就算wok,都make sure 到有回報。呢家QP passing rate 越來越低。遲下仲要轉制。

second-tier 又冇補習support, study leave 又少過big4. 未考就已經輸左起跑缐。

銀行撚
Pass 左幾份module
黎緊報返big4
推下先
聽日人地開學我地⋯

星期一開工
BTW不如開過個新post啦, 換過個標題, 依家都唔係講緊in second tier咯

(放負)會計撚入唔到big4根本就係廢
https://lihkg.com/thread/374587/page/23
推下先
聽日人地開學我地⋯

星期一開工

https://lihkg.com/thread/374587/page/23

我都有睇呢個post呀, 我意思係不如直接開個post係集中second tier啲人喺入面傾, 始終big4同second tier同local三者都係好唔同嘅世界, 就咁開個audit 嘅post嘅話, 講big4嘅人又有, 講second tier嘅人又有, 講local人又有, 全部都衝入同一個post講野會好亂
我覺得big4嘅一個post, second-tier嘅又一個, 咁會好啲
推下先
聽日人地開學我地⋯

星期一開工

我都有睇呢個post呀, 我意思係不如直接開個post係集中second tier啲人喺入面傾, 始終big4同second tier同local三者都係好唔同嘅世界, 就咁開個audit 嘅post嘅話, 講big4嘅人又有, 講second tier嘅人又有, 講local人又有, 全部都衝入同一個post講野會好亂
我覺得big4嘅一個post, second-tier嘅又一個, 咁會好啲

lets go lets go
想問下
幾時先會有Module Enrolment Confirmation Slip and Payment Receipt 睇?
想問下
幾時先會有Module Enrolment Confirmation Slip and Payment Receipt 睇?

眼殘
當我絛問過

有無報左既係今日過數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞