[Audit狗] 聽日去見間second-tier 有咩要注意?

823 回覆
6 Like 6 Dislike
a2 manager in 今日簽埋約了

恭喜巴打 幾時番工?
a1 manager in
有無巴打知道hxm呢間firm 既野?
見手渣都十幾隻list 但無咩人提?

呢到
祝福你....呢期BDO 走左勁多人。
有邊間唔係
有冇巴打黎緊一月入bdo
呢到

唔掛得請得咁急
係咪有分幾樓in就邊幾team
有冇insider報下料
1&3係咪伏
“Big 5 攻略”

Group 1 (13/F): SME team (唔洗返大陸出trip 咁濟,又唔wok, 個人認為如果想安安穩穩, 有時間溫書, 係唔錯嘅選擇,到考完試先apply 返其他listed com team)

Group 2 (13/F): listed com team. 近排接左好多job. 幾強勢。請左超多mid join, & 超多A1. Culture 一般。

Group 3 (8/F): Listed com team. 以前最wok, 近呢一兩年開始好返少少。個人認為Gp 2 仲wok 過佢。

Group 5 (16/F): Listed com team. 以前幾好做。但自從引入左班PKMG 人入黎,wok到飛起。基本上fast track 得,都係PKMG d 人。culture 都麻麻。分曬字頭。多是非.

順帶一提:big5 係only 12個月人工,無花紅,無每月Q pay. 所以人工係比其他second tier 低好x多。
唔掛得請得咁急
1&3係咪伏
“Big 5 攻略”

Group 1 (13/F): SME team (唔洗返大陸出trip 咁濟,又唔wok, 個人認為如果想安安穩穩, 有時間溫書, 係唔錯嘅選擇,到考完試先apply 返其他listed com team)

Group 2 (13/F): listed com team. 近排接左好多job. 幾強勢。請左超多mid join, & 超多A1. Culture 一般。

Group 3 (8/F): Listed com team. 以前最wok, 近呢一兩年開始好返少少。個人認為Gp 2 仲wok 過佢。

Group 5 (16/F): Listed com team. 以前幾好做。但自從引入左班PKMG 人入黎,wok到飛起。基本上fast track 得,都係PKMG d 人。culture 都麻麻。分曬字頭。多是非.

順帶一提:big5 係only 12個月人工,無花紅,無每月Q pay. 所以人工係比其他second tier 低好x多。

轉左去第到啦。以性價比計,個人認為second tier 應該咁排:Mazars > BT> RSM > GT > BDO > HLB > CH >>>>> SW

一般人都以listed com 數量去排,但我想講,多listed com 唔代表好, 好似BDO & HLB 咁,過百隻listed com 又點?隻隻唔係毫股就仙股,大部分連名都講唔出。等陣中左隻 David Webb 迷50股。真係喊出黎,等陣隻job出左d 咩事,真係前途都比埋佢。
咁又唔會既 做junior既話唔洗咩飛既
係唔洗咩飛。但通常隻job 出事,junior 都唔洗止意有得升 仲分分鐘比證監邀請協助調查,提供資料
唔掛得請得咁急
1&3係咪伏
“Big 5 攻略”

轉左去第到啦。以性價比計,個人認為second tier 應該咁排:Mazars > BT> RSM > GT > BDO > HLB > CH >>>>> SW

一般人都以listed com 數量去排,但我想講,多listed com 唔代表好, 好似BDO & HLB 咁,過百隻listed com 又點?隻隻唔係毫股就仙股,大部分連名都講唔出。等陣中左隻 David Webb 迷50股。真係喊出黎,等陣隻job出左d 咩事,真係前途都比埋佢。
咁又唔會既 做junior既話唔洗咩飛既
係唔洗咩飛。但通常隻job 出事,junior 都唔洗止意有得升 仲分分鐘比證監邀請協助調查,提供資料

巴打覺得BT好過RSM?我仲三心兩意緊邊間好啲
RSM 人工高。其他其實都一般。Team 1 IPO team, 都幾wok, 仲要聽聞上期升勁少人。Team 5 大陸team, 又wok, d 高層又...... training、support 都好少。

BT 分listed team & non listed team only. 人工低,location 遠。得十幾隻listed (但only peak season wok) ,但有國企股!training culture 都唔錯。最欣賞就係真係似返間international firm, 個Managing director 鬼佬黎。亦都有鬼佬同事& MNC job.
其實Non list team 的話會唔會前途無咁好同難少少轉出去 ?
睇你target d 咩 同能力。

入Listed com team。無錯listed com audit exp 值錢d. 但同時間個代價係好撚wok. 換來你無時間溫書。眼見唔少同事wok 到PK, 考左幾年都考唔到。但做左幾年又升左做Senior, d workload 越來越重,d standard 又年年updated, 自己大學讀果d 野又out 曬。唔上唔落咁,轉行又唔係,繼續考又唔知幾時先pass (btw, QP 仲有一年就改制 ),最後被迫夾住係到。

反而SME 輕輕鬆鬆。d job 大極有個普。又無咩risk。only for 趕tax deadline. 12月Y/E 既數 可以拖到8月15號先出report. 起碼有返d work life balance & 溫書時間。

當然個個畢業生都雄心壯志話要做Listed Com. 正如入U時個個都覺得自己會1st Hon 一樣。
大家未入行既/ 剛剛入行無耐 真係要諗清楚。

For 行業前景,唔洗我多講,大家一早知係夕陽行業,香港講緊有4萬個CPA (未計揸CPAA / ACCA)。同埋AI 真係大敵。十年前個個仲用緊Nokia, sd 緊SMS. 十年後既今日個個都用緊smartphone, 玩緊WhatsApp. 所以你話十年後會無左會計師,我信!

For 個人,近年考試passing rate 得20-40% 左右。當中big4 佔最少一半。人地big4 又有補習 又放到成個月考試假。入Second tier 既你,又無support,簡直係打緊逆境戰。

倒不如認真考慮下其他行業。讀accounting 唔一定做audit.
唔掛得請得咁急
1&3係咪伏
“Big 5 攻略”

大家未入行既/ 剛剛入行無耐 真係要諗清楚。

For 行業前景,唔洗我多講,大家一早知係夕陽行業,香港講緊有4萬個CPA (未計揸CPAA / ACCA)。同埋AI 真係大敵。十年前個個仲用緊Nokia, sd 緊SMS. 十年後既今日個個都用緊smartphone, 玩緊WhatsApp. 所以你話十年後會無左會計師,我信!

For 個人,近年考試passing rate 得20-40% 左右。當中big4 佔最少一半。人地big4 又有補習 又放到成個月考試假。入Second tier 既你,又無support,簡直係打緊逆境戰。

倒不如認真考慮下其他行業。讀accounting 唔一定做audit.

巴打覺得做commercial accountant 好過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞