[Audit狗] 聽日去見間second-tier 有咩要注意?

823 回覆
6 Like 6 Dislike
係直頭唔好入行。如果堅持要做accounting...但又入唔到big4. 可以試下入second tier 既internal audit / tax / insolvency / IT audit (高度推薦)

Second tier audit 真係已經唔值得做
大家未入行既/ 剛剛入行無耐 真係要諗清楚。

For 行業前景,唔洗我多講,大家一早知係夕陽行業,香港講緊有4萬個CPA (未計揸CPAA / ACCA)。同埋AI 真係大敵。十年前個個仲用緊Nokia, sd 緊SMS. 十年後既今日個個都用緊smartphone, 玩緊WhatsApp. 所以你話十年後會無左會計師,我信!

For 個人,近年考試passing rate 得20-40% 左右。當中big4 佔最少一半。人地big4 又有補習 又放到成個月考試假。入Second tier 既你,又無support,簡直係打緊逆境戰。

倒不如認真考慮下其他行業。讀accounting 唔一定做audit.

巴打覺得做commercial accountant 好過?
係直頭唔好入行。如果堅持要做accounting...但又入唔到big4. 可以試下入second tier 既internal audit / tax / insolvency / IT audit (高度推薦)

Second tier audit 真係已經唔值得做

IT audit 我都想試下 但好似請好少人?
Ys... 有IT background 會易入d.
Pkf 你係team a定b

未知
唔認同
BT人工低其他2nd tier 1 個grade
同big4 比低2個grade
手勢又差(大把BT友條big4要比人discount 2個grade)
如果我係big4 HR 寧願手HLB CH 都唔揀BT出身
連PKF都好過佢
Elite其實係local嚟 咪睇佢好似多咗list com咁
出面都唔知呢間乜q 你冇得簡咪pkf
BT 人工又真係全城最低價既..... 但BT 都要discount 2個grade 咁多咩 話曬都叫有d 咩wor

未知
Elite其實係local嚟 咪睇佢好似多咗list com咁

無聽過每年一過 peak 炒撚曬/迫走曬A1?

班老細 dtt 走出黎
有咩仆街野做唔出
Elite 就算啦。個名早就臭左。
做住 bank contract post 等 big4都唔好入 non bug4
入住second tier先都得既,起碼有study leave. But 有d second tier 考1科only 比請幾日。果d 就算啦。
傻豬黎概
入唔到 big4仲要考qp 上賊船?
Qp 梗係入左 big4 先開始考
又唔使比補習費,又可以拿成個月 study
你唔考點入big4
冇audit 經驗。點mid join 返入big4
頭兩年報 graduate program 是常識
Mid join big4...幾年前我會 suggest.....
但依家唔係A 1入去的話⋯⋯
會點.....

未知
無聽過每年一過 peak 炒撚曬/迫走曬A1?

班老細 dtt 走出黎
有咩仆街野做唔出

兩間都係
至於點解就大家心照
Icpa 查到有問題都唔知問邊過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞