[Audit狗] 聽日去見間second-tier 有咩要注意?

823 回覆
6 Like 6 Dislike
RSM ,second tier 最好pay

HLB , 唔想學壞手勢唔好入

BDO , 好多s grade可以番出去其他2nd tier做m

GT , 聽講training幾好(聽講)

想問對於CH同BT有咩睇法?

呢兩間唔熟,不過你可以參考https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.hic.com.hk/UserFiles/File/News/2017/Survey%2520of%2520auditors%2520of%2520listed%2520companies%2520in%2520Hong%2520Kong(Mar%25202017).pdf&ved=0ahUKEwjB8IergbPVAhVBObwKHfywCe0QFggaMAA&usg=AFQjCNHZqPbLnMz_NT4NlJhWAZsmMugIcA
RSM ,second tier 最好pay

HLB , 唔想學壞手勢唔好入

BDO , 好多s grade可以番出去其他2nd tier做m

GT , 聽講training幾好(聽講)

想問對於CH同BT有咩睇法?

呢兩間唔熟,不過你可以參考https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.hic.com.hk/UserFiles/File/News/2017/Survey%2520of%2520auditors%2520of%2520listed%2520companies%2520in%2520Hong%2520Kong(Mar%25202017).pdf&ved=0ahUKEwjB8IergbPVAhVBObwKHfywCe0QFggaMAA&usg=AFQjCNHZqPbLnMz_NT4NlJhWAZsmMugIcA

謝謝
想問有無人知2nd tier 做到S3位大約幾錢人工?
想問CH升上去 人工大概係幾多?
CH係咪點都好過SW?雖然佢上市公司客好似少過SW

睇你點睇
SW 好wok但係個朵好d
CH 拖糧同飛機場,相比之下無咁wok

睇你點睇

咁相比之下 邊間易啲轉入Big4 ? Discount程度都一樣?
係考牌、名氣嘅角度睇 係點

睇你點睇

咁相比之下 邊間易啲轉入Big4 ? Discount程度都一樣?
係考牌、名氣嘅角度睇 係點

一定BDO 最好, 其他second tier 冇咩分別。
識人就最好
如果比大家簡 大家會簡Mazars or SW?
SW今日有出offer?

M

作為一個FG我會簡mazars
SW今日有出offer?

Ch 8月中係咪真係會派offer 架
Ch 8月中係咪真係會派offer 架

應該會啦
如果比大家揀 會揀BT定CH
ms有無人講

我兩間都有offer..揀左BT
ms有無人講

呢幾年 expand得幾快,可以算排最尾既2nd tier, 冇其他offer 先諗呢間
ms有無人講

呢幾年 expand得幾快,可以算排最尾既2nd tier, 冇其他offer 先諗呢間

Moore stephens?
ms有無人講

yes
ms有無人講

yes

MS都算
ms有無人講

yes

MS都算

勉勉強強啦 又唔可以話係local. 做listed co都有三十幾間,員工都有二百幾人

我兩間都有offer..揀左BT

我暫時都accept左BT
G記partner in完通常幾時有消息
有冇人已經收到tax offer?
bt幾時簽約?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞