其實靜觀係唔需要叫自己唔好諗嘢

235 回覆
94 Like 7 Dislike
咁過程可唔可以聽純音樂?當然唔係果類宮崎駿嘅掀動情緒嘅音樂,而係我見到YouTube有好多嗰啲meditation music得唔得?
喺討論可唔可以聽純音樂之前,我想問個問題先,點解要聽純音樂?
或者個半一個個方問

聽純音樂係for乜嘢?
因為屋企好吵有成5個人
想問多少少,係佢哋有佢哋自己嘈,定係要你回應嘅?
前者
download 330 app,開失眠/飲食/痛症嘅第一個練習就係靜心聆聽練習,邀請自己嘗試淨係去聽聲音最基本嘅特質

周圍環境嘅聲音其實都可以係我哋嘅觀察對象
樓主! !我想要嚟多謝你!我做咗靜觀兩日之後真係個心靜咗好多!!對我嚟講係好大既幫助,我冇再咁容易崩潰多謝你 樓主
https://youtu.be/8fGuMq-21Lk
1:00
大家一齊繼續keep住跟住指導練習
如果可以嘅話,每日定一個時間跟着app都唔同嘅練習,有空閒時間周冠下呼吸/聲音

祝大家週六痛而不苦
容許「想自己平靜/放鬆/舒服」嘅念頭不時出現,但係唔去捉緊佢哋,亦都唔推走佢哋

之後重新邀請自己接納自己嘅唔平靜/唔放鬆/唔舒服
[l[/left]

*呢個過程loop N次係係一啲都唔出奇
跟左330兩星期
其實對自身就冇乜用 個人都係好急燥
但就發現坐底休息下呢樣野好耐冇做過
當每日放空 慢落黎十分鐘都好 抽離下個污糟邋遢又速食既世界 疏理下情緒

學330話齋 感謝自己抽時間去觀察自己
即係你做緊練習嗰陣時都有一種焦躁/急躁感?
進行過程就冇 只係唔慣有時太拖 想快D完

平時依然係咁急 唔會想停低 冇乜改善
只有安排聽330果段時間先會靜 托展唔到出去 應用唔到
覺得太拖係因為你之後有嘢趕住做?
有幾多%有抑鬱嘅人有練習正官?如果你手頭上冇數據有何出此言?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞