其實靜觀係唔需要叫自己唔好諗嘢

235 回覆
94 Like 7 Dislike
喺條街上昅女算唔算係靜觀
你覺察到「呢條女波大腰細好撚正」嘅念頭浮現緊,之後又可以將注意力放返喺對眼度繼續觀察當下嘅話,就係練習緊靜觀
補充
仲要覺察到「條女好撚正,想繼續望」嘅念頭嘅出現,跟住先再決定將唔將呢個念頭化為行動,咁又可以練習到其實我哋可以選擇將邊啲念頭化為行動
係呀永遠都唔好去批判任何野
「唔去批判任何野」其實都係一個念頭,試吓唔好捉緊佢
笑死 靜觀一啲都唔高深,其實係等你喺自動導航mode返返去留意當下,同埋不加批判咁去覺察當下嘅情緒
認真好鬼死正,好似可以跳出黎觀望自己升起嘅情緒,無咁易被情緒掌控
你跳到出嚟官網自己情緒咁犀利
真係正㗎喂唔係講笑!會sense到自己嘅情緒,然後就會諗「喔原來我嬲緊」,嗰下係真係可以冷靜到諗點解自己會嬲點解要嬲咁樣,會無咁易畀情緒帶走
「點解要嬲」呢個諗法試咪帶有批判性?
高汁
咪即係射左精之後果個聖人模式
D女人先咁多麻煩野姐
男人出完野之後個個都識靜觀
我只係舉求其一個例子~不過我講嘅「點解要嬲」唔係指唔嬲得,而係真係可以嘗試諗下呢個情緒昇起嘅原因(但覺察到情緒出現嘅時候係真係不加批判,有種接受佢出現接受佢存在嘅感覺
笑死,你呢個比喻好funlol不過靜觀係要訓練的啦,重點其實係「回到當下嘅一刻」
直接去link 我驚我愈講愈亂hahaha
https://youtu.be/-LHT_2sgMtg
了解
其實佢講ge野打飛機全部都有同樣效果

330 我只會諗起 屍變環球 仲不安
但靜觀練習係令自己唔只係打飛機嘅時候先回到當下嘛lol
你太睇少人係可以念力打J

https://www.youtube.com/watch?v=bGbo5ZayXkg
靜觀同冥想其實係唔係一樣意思?
咁生活唔係得打J嘛喂!
我諗靜觀係冥想嘅一種,而呢種冥想係有腦神經學同心理學研究支持,證實有效
1條底褲癡立立唔會唔舒服咩

2照佢呢個方法做,沉醉喺自己嘅念頭當中,點會減輕到焦慮,減輕抑鬱?
1. 其實唔會 細個都係咁 褲打褲濕 照訓
2. 打左丁就無咁抑鬱 焦慮 最好有手天使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞