其實靜觀係唔需要叫自己唔好諗嘢

235 回覆
94 Like 7 Dislike
3分鐘呼吸空間?
靜觀呼吸練習
有興趣嘅返工途中都可以練習
搭車嘅就繼續做呼吸練習,行路嘅就做靜心步行…

有助於不被思想情緒控制
https://youtu.be/sQI1KX8-fqE
你可唔可以叫心藏停止跳?叫其他器官唔好郁?唔得嘛。但偏偏叫自己個腦唔好諗野你越叫個腦唔諗就越多野走出黎,正確方法係有妄想心黎時,將個思想拉返去呼吸
基本上同意,但係「妄想心」呢個term帶有批判性,我自己同330都只係會用分心/念頭麗形容
唔記得咗講,靜觀係可以唔涉及任何宗教
有/冇任何宗教信仰都可以練習
有跟330練
不過個人好易分心諗其他野
https://www.commonhealth.com.tw/book/31一開始用數息先,心諗喺數字排列上面,無咁易分心,通常一分心好易數錯數字。
叫「日常心活」
唔識唔好亂up

無知唔駛話俾人聽你無知㗎
正常人都會,唔駛擔心

只係要儘量集中留意呼吸
覺察到自己分咗心,將注意力慢慢帶返去練習到就OK

慢慢就會培養到覺察力,有能力從思緒翻返嚟當下
1分心真係唔係一個問題

2靜觀練嘅嘢就係要從分心中返嚟當下,就算喺練習當中分心100次或以上都冇問題,青島指引之後,將個注意力帶返黎當下就得

所以呢個係必須聽咗錄音你做嘅原因
睇睇先
https://youtu.be/jlbPRy6mo-o
鏗鏘集——一切由心造
得閒睇多d 書
佢成日問我覺得身體邊個位呼吸
都唔識答佢
你係去上堂?
有OCD好多年,個腦成日不自控諗野控制唔到集中唔到,以前練習過一段時間都放棄咗,太多雜念做到好沮喪好炆。唔知點解會咁,就算係普通做野或者要集中個陣個腦有時仲會播歌,即係隨機loop聽過既歌好似mp3咁,煩到死
聽330apps咋
照你咁講,會唔會係強求自己唔好分心?
你意思係唔係做正官呼吸練習嗰陣時,佢講嘅鼻哥窿重複播都冇感覺?有時我都會係咁

冇感覺都係一種感覺,我哋唔需要強求有啲乜嘢感覺。注意到我哋呼吸原來係冇感覺,已經係觀察緊當下
我會話想集中但集中唔到,好似對其他人黎講係好似呼吸咁自然既事但我就做唔到,定還是其他人都會集中緊個陣個腦有其他野例如播歌?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞